Obezitatea este o boală severă care afectează întregul organism. Cum poate fi tratată?

Potrivit OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, obezitatea este o boală netransmisibilă, dar care trebuie tratată. ÃŽn caz contrar, afectează întregul organism È™i modifică drastic calitatea vieÈ›ii È™i viaÈ›a socială a oamenilor. Cazurile de obezitate au avut o creÈ™tere alarmantă în ultimii ani, în special în rândul copiilor È™i a tinerilor. Se estimează că 1/3 din populaÈ›ia globului este supraponderală, iar FederaÈ›ia Mondială pentru Obezitate declara în 2020 că aproximativ 800 de milioane de persoane suferă de obezitate. Dintre aceÈ™tia,  39 de milioane sunt copii cu vârsta mai mică de 5 ani È™i 340 de milioane sunt copii È™i tineri cu vârsta cuprinsă între 5 È™i 19 ani.

 

Dr. Decebal Fodor, medic specialist în Chirurgie Generală la Spitalul Regina Maria BraÈ™ov, explică în emisiunea „Doctor de bine” cum afectează obezitatea sănătatea È™i care sunt beneficiile unei intervenÈ›ii bariatrice.

Care sunt riscurile obezității pentru sănătate?

Dr. Decebal Fodor: Obezitatea este o boală și produce suferință. Dincolo de asta, este și cauza altor probleme de sănătate. Și ca să înțelegem exact care este povara pe care obezitatea o reprezintă pentru sănătate, practic nu este niciun organ care să nu fie afectat. Toate sistemele corpului uman sunt afectate de obezitate. Principalele comorbidități asociate sunt diabetul zaharat de tip 2, bolile cariovasculare, bolile pulmonare, afectarea esofagului, ficatului și a sistemului reproductor, și carcinogeneză - riscul de apariție al cancerului la pacienții cu obezitate este între 12% și 51%.

Cum se tratează obezitatea?

Pentru tratamentul obezității, potrivit medicului specialist, există două abordări.

1. Metoda non-chirurgicală, conservativă care presupune schimbarea stilului de viață și oferă rezultate la o anumită categorie de pacienți, la cei supraponderali;

2. Operația bariatrică care este o intervenție minimum invazivă și care se recomandă pacienților cu un indice de masa corporală de peste 30 kilograme.

 

Care sunt beneficiile unei intervenții bariatrice pentru organism

Dr. Decebal Fodor: Postoperator, pacienții urmează o dietă strictă, astfel încât la 2 ani, majoritatea dintre ei au o pierdere a excesului ponderal semnificativă, iar undeva la 80% reușesc să-și mențină și greutatea. Toate sistemele care erau afectate de obezitate își revin sau capătă o formă mai apropiată de funcția normală.

Află mai multe detalii în materialul video de mai jos.

Citeste si:

Citeste si