O boală asemănătoare malariei se răspândește rapid. Cazurile s-au dubla t în SUA. Este transmisă de căpușe
Printre factorii care ar putea contribui la creșterea numărului de cazuri în SUA se numără schimbările climatice și acapararea terenurilor pentru dezvoltare, care, în cursul defrișării terenurilor, întâlnesc căpușe.
Cercetătorii de la Universitatea din California și de la Universitatea Yale au descifrat primul genom nuclear de înaltă calitate al babesia duncani, un agent patogen transmis de căpușe. Studiul afirmă că aceste cunoștințe vor "avansa noi strategii pentru a dezvolta instrumente de diagnosticare fiabile, sensibile și specifice și strategii terapeutice pentru o mai bună gestionare a babesiozei umane".
Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au precizat că babesioza este o boală care în principal nu are nicio manifestare, deși poate prezenta simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, frisoane, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, oboseală, printre altele.
De asemenea, aceștia avertizează că poate fi gravă și potențial fatală în cazul celor care nu au splină, cu afecțiuni grave de sănătate, vârstă înaintată sau cu un sistem imunitar slab.
Forma de infectare este prin mușcătura unei căpușe, iar simptomele pot apărea o săptămână mai târziu, deși, de obicei, acestea se dezvoltă pe parcursul a câteva luni.