Alimentul care poate răspândi cancerul în corp. Avertismentul specialiștilor
Oamenii de știință susțin că efectele acestuia ar putea fi contracarate cu ajutorul unor medicamente sau diete speciale. Potrivit unui studiu realizati de cercetătorii spanioli și publicat în revista Nature, o cantitate crescută de acid palmitic din compoziția uleiului de palmier crește semnificativ riscul unor metastaze, în formele de cancer bucal sau de piele.
Studiul nu a fost realizat însă pe subiecți umani.
„Acidul palmitic are ceva în el care îl face un catalizator extrem de puternic al metastazelor”, a spus profesorul Salvador Aznar-Benitah, de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB), Barcelona. „Cred că este prea devreme pentru a determina ce tip de dietă ar putea fi sigură pentru pacienții cu cancer metastatic, care ar încetini procesul metastatic.”
În cadrul studiului s-a observat că atunci când acidul palmitic a fost suplimentat în dieta șoarecilor, cancerele bucale și de piele s-au răspândit mai mult.
Alți acizi grași, precum acid oleic și acid linoleic – grăsimile omega-9 și omega-6, găsite în uleiul de măsline și semințele de in, nu au prezentat același efect.