Boala gravă la care sunt expuși adolescenții care dorm puțin 

Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează sistemul nervos central și poate duce la dizabilități. Până în prezent, nu există niciun tratament capabil să o facă să intre în remisiune. De asemenea, cauza rămâne necunoscută.

Se știe că infecția cu virusul Epstein Barr, care provoacă mononucleoza sau boala sărutului, crește de 32 de ori șansele de a suferi de aceasta. Sexul și vârsta (apare mai ales la femeile tinere) sunt factori de risc, alături de obezitate și deficiența de vitamina D.

Un studiu suedez a descoperit o asociere între lipsa somnului sau un somn de calitate slabă în timpul adolescenței și un risc crescut de a dezvolta scleroză multiplă mai târziu în viață. Rezultatele au fost publicate în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Cercetătorii s-au bazat pe un studiu caz-control bazat pe populație, Epidemiological Investigation of Multiple Sclerosis (EIMS). Analiza s-a axat în special pe modelele de somn în perioada 15-19 ani. Acesta a inclus 2.075 de persoane cu scleroză și 3.164 de persoane fără această afecțiune din această grupă de vârstă atunci când au fost recrutate pentru studiu. 

Vârsta medie la diagnostic a fost de 34 de ani. Dormitul mai puțin de 7 ore pe noapte în timpul adolescenței a fost asociat cu un risc cu 40% mai mare de a dezvolta scleroză multiplă, după ce s-a luat în considerare o serie de factori potențial influenți, cum ar fi IMC la vârsta de 20 de ani și fumatul. 

Citeste si:

Citeste si