Semnal de alarmă al medicilor: Antibioticele NU sunt recomandate în virozele necomplicate. Ne pot face mai mult rău

România se află în stare de alertă epidemică din cauza gripei noi, a variantei de covid recent apărute, Kraken, È™i a virozei care apare la copii- virusul sinciÈ›ial respirator. 

Medicii trag un semnal de alarmă È™i spun că virozele È™i răcelile care nu dau complicaÈ›ii nu trebuie tratate cu antibiotice È™i nici cu antivirale. MedicaÅ£ia antivirală se face numai în baza unei prescripÅ£ii medicale. 

Schema de tratament trebuie adaptată fiecărui pacient în parte, în funcÅ£ie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi ÅŸi nu este „universal valabilă”, avertizează Societatea NaÈ›ională de Medicina Familiei, în contextul valului de infecÈ›ii respiratorii - viroze sezoniere, gripă È™i COVID-19 - din România.

Folosirea antibioticelor ca tratament în virozele necomplicate nu este recomandată, subliniază medicii de familie . Antibioticele nu sunt o soluție eficientă pentru vindecarea infecțiile virale și, de asemenea, ne pot face foarte mult rău când sunt luate în exces. Românii care au simptome de infecție respiratorie ar trebui să solicite consult medical și să evite automedicația.

Cum să prevenim îmbolnăvirea 

Set de recomandări al Societății Naționale de Medicina Familiei în contextul valului de infecții respiratorii din România:

Este mai uÅŸoară prevenirea, decât tratarea unei boli: "Putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie ÅŸi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaÅ£ie, activitate fizică ÅŸi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. 

De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile", mai transmit medicii.

ÃŽn acest an, sezonul gripal a debutat mai devreme, cu un decalaj de circa trei săptămâni faţă de 2015 – 2019, precizează INSP.

Foto Imago
Citeste si:

Citeste si