Pericolul din carnea de porc! O analiză ieftină vă ferește de o boală severă

Se apropie sărbătorile de iarnă și carnea de porc este tot mai căutată. Dacă alegeți să nu o cumpărați de la magazinele autorizate, trebuie să vă asigurați ca a fost testată la un laborator specializat. ANSVSA interzice vânzarea cărnii direct din gospodărie, fără certificat sanitar-veterinar.

Medicii infecţionişti ai Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.

Ce este trichineloza

Carnea de porc şi preparatele trebuie supuse unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva sunt infestate cu Trichinella Spiralis. Boala parazitară provocată de acest vierme este trichineloza.

Trichineloza sau trichinoza este o boala parazitară, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella spiralis sau cu specii înrudite de Trichinella.

”Viermele ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreÅ£i. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini, ÅŸi este cauzată de consumul aceluiaÅŸi aliment.

După ce carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziÅ£ii se înmulÅ£esc ÅŸi pătrund în sânge, iar apoi în muÅŸchii striaÅ£i unde se închistează ÅŸi împiedică funcÅ£ionarea corespunzătoare a acestora. Există, însă, posibilitatea ca paraziÅ£ii să ajungă ÅŸi în alte organe, ÅŸi vorbim de plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, atrage atenÅ£ia asist. univ. dr. Ovidiu RoÅŸca, medic primar boli infecÅ£ioase Spitalul de Boli InfecÅ£ioase TimiÅŸoara.

Simptomele trichinelozei

Principalele simptome sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar hemoragii. Primele simptome apar la o zi, două, după consumul de carne infestată. Există posibilitatea afectării muşchilor respiratorii, ceea ce duce la apariţia unor tulburări de respiraţie.În unele cazuri, însă, în infecţiile severe, pot apărea complicaţii cardiace, pulmonare sau chiar neurologice. Aritmiile, insuficienţa cardiacă, miocardita, pneumonita, encefalita, meningita sau convulsiile sunt câteva dintre complicaţiile care apar în unele cazuri şi pot duce la decesul persoanei bolnave.

Examenul pentru identificarea parazitului Trichinella spiralis în carnea de porc

Examenul trichineloscopic nu este unul complicat și nici scump. Prețul unui examen trichineloscopic pentru carnea de porc domestic este de 21 de lei, plus TVA și dublu pentru carnea de porc mistreț.

Rezultate în doar câteva minute

Se recoltează probe din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat.

Probele sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute. AtenÈ›ie, ărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. 

Foto Imago

Citeste si:

Citeste si