Obezitatea chiar este o boală genetică. Descoperire revoluționară a oamenilor de știință
Obezitatea nu este doar un rezultat al unui regim alimentar total inadecvat, combinat cu mult stres, puțină odihnă și lipsă cronică de mișcare. Cel puțin asta reiese din studiul unor cercetători de la King's College din Londra, care au cercetat nivelurile de molecule cheie din sânge, inclusiv vitamine și aminoacizi, care sunt eliberate în timpul procesului de digestie.
Concluzia lor a fost că obezitatea este, cel mai probabil, adânc infiltrată în genele noastre. Mai exact, zeci de elemente din ADN-ul uman influențează, conform cercetărilor de laborator, metabolismul și ar putea juca un rol crucial în lupta cu surplusul de kilograme. Concret, 74 de noi mutații genetice despre care nu se știa până acum că ar avea legătură cu felul în care evoluează greutatea corporală, ar putea fi cauza predispoziției spre obezitate a multor oameni.
Ce valoare are studiul în lupta pentru combaterea obezității
Experții sunt de părere că această descoperire ar putea revoluționa lupta împotriva obezității, prin simplul fapt că va permite structurarea unor diete mult mai eficiente. Sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă de obezitate, 35 de milioane doar în Marea Britanie și 70 de milioane doar în Statele Unite, potrivit statisticilor. Obezitatea este cunoscută drept cauză principală pentru multe afecțiuni, printre care cancerul, diabetul de tip II și bolile cardiovasculare.
În cadrul studiului, cercetătorii de la King's College au analizat mostre de sânge prelevaet de la aproape 9000 de voluntari, iar apoi au studiat nivelul a 722 de metaboliți diferiți, care intră în acțiune în timpul procesului de digestie a hranei. Rezultatele au indicat că mutații prezente în 202 zone ale ADN-ului sunt legate de nivelul de metaboliți, inclusiv 74 care nu au fost observate până în prezent în cadrul studiilor genetice privind lupta contra obezității.
Descoperirea a fost confirmată de un studiu de verificare, efectuat pe doar 1800 de subiecți.
Metaboliții sunt rezultatul reacțiilor chimice interne prin care mâncarea ste descompusă și transformată în energie. Studii anterioare au arătat că un metabolism lent îngreunează pierderea în greutate pentru că arde mai puține calorii în stare de repaus.
Accelerarea metabolismului cu ajutorul unui stil de viață mai activ este considerată cea mai eficientă metodă de a scăpa de surplusul de kilograme.
„Obezitatea este una dintre cele mai comune afecțiuni și, cu toate acestea, mai avem multe de înțeles despre mecanismele sale biologice. Cele mai recene descoperiri ne-ar putea ajuta să facem lumină în unele privințe. Studiile genetice pot fi de un real ajutor pentru găsirea unor noi tratamente pentru obezitate”, a explicat dr. Massimo Magnino, unul dintre geneticienii care au făcut parte din echipa de cercetare.