(P) Depistat în stadii incipiente, cancerul de sân se vindecă! Ce investigații medicale actuale fac posibilă detectarea lui cu acuratețe?

Cancerul de sân este o afecțiune tot mai întâlnită în rândul femeilor, însă medicii spun că el poate fi vindecat doar dacă este descoperit cu mult timp înainte de apariția și instalarea simptomelor. Află ce investigații radiologice și imagistice sunt necesare pentru diagnosticarea lui corectă.

Dr. Simona Motrogan, medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală explică în cadrul unei noi ediții Doctor de bine, prezentată de Liliana Curea, că o femeie din opt va face cancer de sân în decursul vieții și că 75% din femei fac cancer de sân fără să prezinte factori de risc și atunci singurele metode de control și prevenție sunt cele imagistice efectuate periodic. 

De asemenea, “autopalparea ar trebui făcută lunar de fiecare femeie în parte, după menstruație și ajută la detectarea timpurie a nodulilor. Concerul descoperit în stadiul infraclinic, adică la început, crește speranța de viață a femeii cu 95%”, explică dr. Simona Motrogan.

Analizele medicale actuale pot depista din timp cancerul de sân. Este adevărat?

“Este adevărat. Nu atât analizele, cât investigațiile medicale pot depista la timp boala. În special, investigațiile paraclinice și aici ne referim la mamografie”.

Ce este o mamografie?

“Este o investigație care se face la nivelul sânului cu ajutorul razelor X în urma căreia rezultă imaginea structurilor anatomice suprapuse la nivelul sânului și prin intermediul căreia putem identifica atât leziunile maligne, cât și pe cele benigne. Există mai multe tipuri de mamografii. Cea de screening se recomandă femeilor asimptomatice și cea diagnotică care se indică femeilor care au deja semne sau simptome de cancer de sân. Mamografiile sunt de tip 2D și 3D sau cu tomosinteză. Acestea oferă o bună vizibilitate și facilitează detectarea corectă a eventualelor anomalii ale sânului, chiar și cele de mici dimensiuni”. 

Există mai multe mituri conform cărora mamografia ar fi o investigație dureroasă. Cât e adevăr și cât e fals, în acest sens?

“Există un disconfort atunci când sânul se comprimă la mamografie. Această compresie durează câteva secunde și este tolerabilă. Este de preferat ca ea să se facă după perioada menstruală cand sânii sunt mai puțin dureroși”.

Când este recomandată mamografia? 

“După vârsta de 40 de ani, orice femeie ar trebui să facă o mamografie, o dată la un an sau doi, în funcție de factorii de risc sau de aspectul mamografic al sânului. Frecvența o recomandă radiologul. În unele cazuri se pot face și investigații complementare precum: ecografia, RMN-ul, ecografia 3D sau mamografia 3D cu tomosinteză. Într-o ultimă instanță, pentru a stabili diagnosticul cu acuratețe, pacientei i se poate recomanda, după caz, și o puncție biopsică cu examen anatomopatologic”.

Femeilor cu antecedente de cancer de sân în familie li se recomandă să înceapă prevenția mai devreme?

“În cazul mutațiilor genetice BRCA 1 și BRCA 2 este recomandat ca femeia să înceapă să facă mai devreme de 40 de ani o mamografie, o dată pe an, completată de un RMN mamar cu substanță de contrast. Toate acestea ne ajută să obținem un diagnostic corect”.

Există în acest moment un program național de screening al cancerului de sân sau fiecare pacient este pe cont propriu? Ce ne puteți spune?

“Există un program pilot la Institutul Oncologic din Cluj, dar aici este vorba despre un program local disponibil pentru regiunea nord și nord-vestică. Din câte am înteles, mai există un astfel de program și la Institutul Oncologic din Iași”.

Care este rata de incidență a cancerului de sân?

“Studiile arată că o femeie din opt va face cancer de sân în decursul vieții. 75% din femei fac cancer de sân fără să prezinte factori de risc și atunci singurele metode de prevenție sunt cele imagistice. Leziunile decoperite într-un stadiu incipient răspund mai bine la tratament și atunci crește și speranța de viață. Acesta este scopul principal al screening-ului și de aceea importanța lui este una notabilă”. 

Din experiența dumneavoastră, cât de târziu este diagnosticat cancerul de sân în România?

“În general, femeile din mediul rural sunt diagnosticate târziu pentru că se prezintă tardiv la medic. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, din lipsa de informare a pacientei, pentru că îi e rușine sau teamă. Programele de informare și de educație medicale dedicate acestor medii au un rol foarte important. Aici, în acest context, și medicii de familie pot ajuta comunicând și explicând pacientelor cât de importantă este vizita periodică la medic.”

Care sunt factorii care pot preveni apariția cancerului de sân?

“E important să avem un stil de viață echilibrat. Combaterea sedentarismului, limitarea consumului de alcool, alimentația bogată în fructe și legume proaspete, toate acestea ajută, într-o anumită măsură, la prevenirea cancerului de sân”.

În contextul pandemic, cât de mult amână acum femeile vizita la medic?

“Din ce am observat până acum, pacientele tind să nu se mai prezinte la mamografie la perioada recomandată de medic de un an și vin la doi. Chiar dacă suntem în pandemie, trebuie să eliminăm temerile. Instituția medicală este un loc sigur. Măsurile medicale de protecție ajută. Așadar, să nu ne fie frică”.

La ce ar trebui să fie atentă pacienta atunci când alege clinica în care ar trebui să facă o mamografie?

“Este foarte important să fie vorba despre o clinică acreditată, autorizată, care efectuează investigații imagistice senologice. Mai contează, de asemenea, și calitatea mamografiei. Femeia poate cere personalului clinicii și informații despre aparatură, dacă există în clinică posibilitatea de a face o mamografie digitală 2D sau 3D, dacă există dotări pentru a face o ecografie sau un RMN, de pildă”. 

Femeile cu implant mamar pot face mamografie?

“Sigur că da. Înainte de a face mamografia, femeia cu implant mamar trebuie să anunțe operatorul. El va seta aparatul mamografic cu un program diferit pentru a comprima cu grijă sânul cu implant. În general, acestora li se recomandă RMN-ul pentru că se vor verifica mai multe lucruri decât structura sânului și anume, implantul și integritatea lui”.

Cancerul de sân apare și la bărbați?

“Da, însă apare foarte rar, în special la cei care au antecedente de cancer în familie, de aceea, orice bărbat care constată apariția unei anomalii trebuie să se prezinte la medic. Ca și în cazul femeilor, bărbații pot face mamografie”.

La finalul emisiunii, dr. Simona Motrogan a conchis spunând că investigațiile medicale făcute la timp ajută la o vindecare mai ușoară a afecțiunii: “speranța de viață a femeilor crește dacă diagnosticarea este realizată timpuriu. Este foarte important să mergem la medic atunci când constatăm că avem o problemă. Amânarea nu face altceva decât să îngreuneze procesul de vindecare. Să nu ne fie frică să venim la medic, chiar dacă este pandemie. Instituțiile medicale sunt un loc sigur unde se iau măsuri sanitare de protecție".

Acest articol face parte din campania "1 din 5", inițiată de Rețeaua Privată de Sănătate REGINA MARIA, care își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la numărul ridicat de cancere nediagnosticate sau diagnosticate tardiv. Inițiativa încurajează mersul preventiv la medic pentru screening-ul anual și controalele de rutină înainte să fie prea târziu. Află mai multe detalii pe pagina campaniei la https://www.reginamaria.ro/performanta-in-oncologie.

Citeste si:

Articole relationate

Citeste si