1 din 11 femei va dezvolta cancer de sân până la vârsta de 74 de ani
O estimare îngrijorătoare, dar care poate fi corectată, spune Dr Cristian Jumuga, medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în chirurgia ginecologică oncologică.
Cancerul de sân este cea mai comună formă de cancer diagnosticată în rândul femeilor, reprezentând 1 din 4 cazuri de cancer depistate la nivel mondial. Această afecțiune continuă să reprezinte una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor de peste 40 de ani. În România, în fiecare an primesc acest diagnostic aproximativ 12.000 de femei.
“Cancerul la sân se referă la o înmulțire exagerată, necontrolată a unor celule de la nivelul sânului, ceea ce duce la apariția unei formațiuni tumorale agresive care se extinde atât locoregional în restul sânului și către ganglionii limfatici, dar și la distanță cu apariția metastazelor (frecvent la nivelul plămânilor, oaselor creierului sau în ficat)”, punctează medicul ginecolog.
Posibile cauze
Ca în orice boală, există factori de risc și pentru cancerul mamar. Astfel, s-a constatat că, pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, crește riscul de cancer mamar. Majoritatea cazurilor de cancer de sân sunt găsite la femei de peste 50 de ani. Femeile au de 100 de ori mai mult şanse de a face cancer de sân decât bărbaţii.
De asemenea, există componenta genetică, sau istoricul din familie: dacă exista cazuri semnalate în familie, mai ales înainte de vârsta de 45 de ani, atunci riscul de a dezvolta acest tip de cancer este foarte mare. Atunci când mai multe persoane din aceeași familie au fost afectate de cancer mamar și/sau ovarian, trebuie suspectată o predispoziție genetică. De asemenea, istoricul personal de afecțiuni benigne ale sânului (hiperplazie lobulară sau ductală) crește foarte mult riscul de a dezvolta cancer de sân. Mai există și situația în care femeile care nu au avut niciodată copii sau care au copii, dar după vârsta de 30 de ani, au un risc crescut pentru cancerul de sân. Pacientele cu mai mulţi copii sau graviditatea la o vârstă fragedă sunt factori protector, care reduc riscul de cancer de sân.
“Sunt numeroși factori de risc care au fost puși în relație cu apariția cancerului la sân; dintre aceștia, cei mai importanți sunt: vârsta, predispoziția genetică (adică prezenta anumitor mutații genetice), istoricul personal de cancer la sân sau de leziuni precanceroase ale sânului, iradierea toracică în antecedente (de exemplu pentru limfom), istoricul familial de cancer la sân sau terapia hormonală prelungită.
Este important să cunoaștem care sunt factorii de risc ai cancerului la sân pentru ca pe unii dintre ei îi putem corecta sau putem aplica programe de screening intensiv la aceste categorii de paciente”, mai punctează Dr. Cristian Jumuga.
Simptome. Când trebuie să ne îngrijorăm
Cancerul de sân poate fi tratat eficient atunci când este descoperit din timp. Este important ca orice femeie să cunoască semnele şi simptomele acestui tip de cancer. Cancerul mamar apare atunci când celulele din sâni cresc într-un mod necontrolat și formează o umflătură denumită tumoare. Există diverse tipuri de cancer mamar, însă acestea se tratează în moduri asemănătoare.
În mare, cele mai frecvente simptome ale cancerului de sân sunt reprezentate de modificări ale sânului cum ar fi prezența unui nodul, modificări ale mamelonului, eliminarea unei secreții din sân sau modificări ale pielii la nivelul sânului.
“Sunt mai multe semne care ar trebui să atragă atenția oricărei femei; de departe cea mai frecventă modificare este reprezentată de apariția unei formațiuni la nivelul unuia dintre sâni; practic pacienta sesizează cel mai frecvent întâmplător apariția unui nodul dur, de regulă nedureros, cu suprafață neregulată, care persistă în timp și care are tendința să crească în dimensiuni.
Sunt și alte modificări care ar trebui să atragă atenția: retracția pielii, retracția mamelonului, modificări de formă sau dimensiuni ale sânului, edemul sânului în coajă de portocală, înroșirea sânului, prezența scurgerilor mamelonare în special sanghinolente, modificări ale regiunii areolomamelonare de tip eczemă sau eroziune, apariția unui nodul axilar (la subraț)”, completează Dr. Jumuga.
Importanța depistării cât mai precoce a cancerului mamar
Cancerul de sân poate fi descoperit în stadii precoce, intermediare sau avansate, şi poate evolua lent, moderat sau rapid. Există numeroase tipuri de cancer mamar, fiecare necesitând un tratament adaptat şi actualizat de către personalul medical în funcţie de nevoile pacientului.
În linii generale, depistarea precoce presupune:
- auto-examinarea sânului;
- examenul clinic al sânului de către un medic specialist;
- mamografie (screening);
Cei mai mulţi experţi recomandă ca femeile cu vârsta mai mare de 20 ani să-şi examineze sânii lor o dată pe lună în timpul săptămânii următoare perioadei menstruale.
Mamografia este cel mai eficient mod de a detecta cancerul de sân incipient. Anumite femei cu risc crescut pentru cancerul de sân pot necesită examinare RMN însoțită de mamografie anuală.
“Aplicarea programelor de screening reprezintă cea mai importantă măsură care a permis diagnosticul precoce al cancerului la sân; astfel se explică de ce în țările dezvoltate, cu programe de screening bine puse la punct, a crescut foarte mult rata de depistare precoce și de vindecare a cancerului la sân”, punctează medicul Cristian Jumuga.
Opțiuni de tratament
Tratamentul cancerului de san se bazează pe mai mulţi factori, incluzând tipul şi stadiul cancerului. În general, tratamentele pentru cancer pot include chimioterapie pentru a distruge celulele canceroase din tot organismul, radioterapia, care distruge ţesutul canceros cu acţiune numai locală sau intervenția chirurgicală ce elimină ţesutul canceros acţionând numai local. Majoritatea femeilor primesc o combinaţie de tratamente. Pentru femeile cu stadiul I, II sau III de cancer de sân, obiectivul principal este de a trata cancerul şi de a preveni recidiva tumorala.
Desigur, tratamentul cel mai adecvat pentru fiecare caz în parte este stabilit de o comisie pluridisciplinară, formată din medici cu specialități diferite: chirurg, oncolog, radioterapeut, imagist, etc.
“În prezent, în funcție de fiecare caz în parte, avem la dispoziție mai multe opțiuni de tratament care sunt reprezentate de intervenția chirurgicală, radioterapie, polichimioterapie, hormonoterapie sau de anumite terapii biologice țintite. Personal mă ocup de tratamentul chirurgical al cancerului la sân, care este practic nelipsit din protocoalele terapeutice; tendința modernă este să apelăm la tehnici chirurgicale cât mai limitate, cât mai estetice”, subliniază medicul Royal Hospital.
Cancerul de sân, statistici
Anul trecut erau confirmate peste 355.000 de cazuri de cancer de sân la nivelul Uniunii Europene, iar pe întreg continentul, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 576.000.
Tot anul trecut, peste 157.000 de femei pierdeau lupta cu această boală la nivel european, dintre care 92.000 din țările membre ale UE.
Estimările Comisiei Europene spun că 1 din 11 femei din statele membre vor dezvolta cancer de sân până la vârsta de 74 de ani. Totuși, 21% din cazurile depistate în Europa au ca subiect femeile mai tinere de 50 de ani, în timp ce 35% sunt femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani.
În Statele Unite ale Americii, incidența cancerului de sân a crescut cu 0,5% în fiecare an, din 2008 până în 2017. Cercetătorii americani se așteaptă ca cel puțin 43.000 de femei să piardă lupta cu cancerul de sân în 2021.
În România, anul trecut, au fost descoperite peste 12.000 de cazuri de cancer de sân, iar aproape 4.000 au pierdut lupta cu boala. În ultimii 5 ani au fost descoperite la noi în țară peste 45.000 de astfel de cazuri. La nivel european, o moarte din 6 este cauzată de această boală.