Ce este sindromul de apnee în somn și cum se manifestă

Zgomot enervant și o posibilă problemă de cuplu. Cum se tratează sforăitul? Am vorbit cu dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, despre cum diferențiem sforăitul de apneea în somn (oprirea respirației în somn).

Articol realizat de Andreea Groza

 

Sforăitul este zgomotul care se produce în timpul somnului din cauza vibrațiilor produse la nivelul gâtului. Este vorba de vălul palatin (palatul moale), de luetă  (omușor) sau de alte structuri moi de la nivelul gâtului. 

Zgomotul enervant apare din cauza dimensiunilor mari sau elasticității exagerate a acestor structuri. 

Gâtul este afectat de obezitate, congestie nazală, alcool, fumat. Sforăitul nu înseamnă o boală, dar se asociază frecvent cu apneea în somn -  o problemă serioasă de sănătate. Apneea în somn arată momente în care se oprește respirația sau scade ampllitudinea acesteia. Scade astfel concentrația de oxigen din sânge.

Apneea în somm determină oboseală accentuată a doua zi.

Diagnosticul, cu partenerul 

Sforăitul se diagnostichează cel mai ușor cu ajutorul... partenerului. Și tot partenerul poate relata pauzele în respirația nocturnă. ”Apneea în somn are nevoie de consultație la medicul supraspecializat în somnologie.  

În cele mai multe situații, medicul vă recomandă  investigația numită poligrafie ventilatorie nocturnă. Aceasta monitorizează respirația, dar și pulsul și concentrația în oxigen în timpul unei nopți, pentru a stabili dacă sforăitul este sau nu asociat sindromului de apnee în somn.

De asemenea, este necesară o examinare ORL pentru a stabili dacă sunt modificări la nivelul nasului și/sau gâtului, care pot determina sau agrava sforăitul”, spune dr. Ioan Bulescu, medic Specialist ORL, competență în somnologie. 

Alcoolul relaxează structurile gâtului

Tratamentul e diferit pentru sforăitul simplu vs. sforăitul asociat sindromului de apnee în somn. 

Dacă doar sforăiți, tratamentul înseamnă scăderea în greutate. Reducerea alcoolului poate stopa sforăitul.

De ce? Alcoolul determină relaxarea excesivă a musculaturii gâtului și a limbii. Sunt posibile de asemenea intervenții chirurgicale, care corectează țesuturile implicate în sforăit din zona ORL.

Un așa numit dispozitiv de avansare mandibulară împiedică sunetele enervante. Acesta pune în tensiune mușchii gâtului și ai limbii, împiedicând îngustarea căii respiratorii. Pentru cei care sforăie doar când dorm pe spate, schimbarea poziției de somn dă rezultate. 

Dacă sforăitul este asociat sindromului de apnee în somn, prima linie de tratament este terapia cu presiune pozitivă (CPAP)”, spune dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL.

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Doctor de bine - Care sunt factorii de risc ai astmului bronșic. Sfaturi pentru părinți

Citeste si:

Articole relationate

Citeste si