Răcelile banale ar putea fi un aliat în lupta cu noul coronavirus

Un studiu recent arată de ce unii bolnavi de COVID-19 dezvoltă simptome mai ușoare decât alții.

Cercetarea Institutului de Imunologie La Jolla din California arată că o posibilă explicație a faptului că la unele persoane infecția cu noul coronavirus se manifestă mai blând este faptul că sistemul lor imunitar a dezvoltat capacitatea de a recunoaște virusuri similare cu SARS-CoV-2, scrie Live Science.

„Memoria” sistemului imunitar ar fi cea care îi salvează pe unii oameni de la apariția simptomelor agresive și a evoluției rapide și violente a bolii. Astfel, infecțiile virale frecvente, cum ar fi simpla răceală, ar putea consitui un avantaj în lupta cu noul coronavirus. Experții californieni susțin că persoanele care răcesc des dezvoltă celule T care recunosc chiar și coronavirusul și ajută sistemul imunitar să lupte mai ușor cu boala. 

Deși este nevoie de mai multe studii pentru a demonstra 100% această legătură dintre celulele T și lupta organismului împotriva COVID-19, cercetătorii cred că acest fenomen numit „imunitate încrucișată” ar putea fi o explicație plauzibilă pentru diferențele care apar de la om la om în cazul infecției cu noul coronavirus, pentru că în cazul unor pacienți celulele T au recunoscut imediat amenințarea coronavirusului, deși organismul nu mai avusese de-a face cu o astfel de infecție în trecut, ci doar cu infecții ușoare.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Citeste si:

Citeste si