Hipertensivii, sub amenințarea COVID-19
Hipertensiunea netratată conduce la accident vascular cerebral și infarct miocardic.
Cele 6 luni de când lumea se confruntă cu noul coronavirus au venit cu informații contradictorii pentru pacienții hipertensivi. Aceastea spun că, e posibil, ca tratamentul să determine leziuni mai mari pulmonare, în cazul infectării cu nou coronavirus.
Recomandările, peste tot în lume, la ora actuală sunt: Dacă un hipertensiv ajunge în spital cu infecție cu virusul SARS CoV2, medicii vor lua decizia tratamentului în funcție de datele biologice ale pacientului. Pacientul nu își schimbă tratamentul din proprie inițiativă!
Ce fac medicamentele împotriva hipertensiunii?
În România, se prescriu pentru hipertensiune arterială două clase mari de medicamente. Cele două clase medicamente nu se asociază între ele, se alege ori una ori alta. Marea majoritate a hipertensivilor ia una din aceste două clase de medicamente.
Prima clasă de medicamente – denumirea comercială a medicamentelor se termină în ”pril” (ex. Captopril). Clasa de medicamente se numește ”inhibitori ACE”.
Această clasă de medicamente vizează inhibarea lanțului numit renină- angiostensină- aldosteron. Sună complicat, dar acest sistem are rolul de a regla tensiunea arterială, la fiecare individ sănătos.
Este sistemul normal de reglare al presiunii sângelui, adică al tensiunii arteriale.
Prin calea lui finală, adică prin aldosteron, reglează apa și sărurile din organism (sodiu, potasiu). Dacă acestea cresc, fără să fie controlate, tensiunea arterială crește.
”Când vorbim de un pacient cu hipertensiune, acest sistem de reglare (renină- angiostensină- aldosteron) funcționează în exces”, spune dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog, spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Cum?
Angiotensina are, în interior, o reacție prin care, din angiotensina 1 (o moleculă mare) se transformă în agiotensină 2. Această transformare din angiotensină 1 în angiotensină 2 are nevoie de un intermediar. Este vorba de o enzima numită ACE. Angiotensina 2 e cel mai puternic constrictor natural în organismul uman. Adică strânge vasele de sânge.
Dacă le strânge, atunci crește tensiunea arterială. Astfel, producătorii au dezvoltat un medicament antihipertensiv care inhibă enzima ACE, deci controlează tensiunea. De aceea, clasa de medicamente se numește inhibitori ACE.
A doua clasă de medicamente antihipertensive – denumirea comercială a medicamentelor se termină în ”sartani”.
Aceste medicamente blochează receptorii de angiotensină. Ce fac ai exact? Angiotensina se fixează de anumiți receptori, numiți AT1, cu efecte nedorite – crește tensiunea arterială.
”Dacă împiedicăm fixarea angiotensinei 2 pe acești receptori, scădem tensiunea. Pe acest principiu se bazează medicamentele antihipertensive, numită blocanți ai receptorilor de angiotensină”, spune dr. Elisabeta Bădilă, președintele grupului de lucru HTA al Societății Române de Cardiologie.
• Medicamentele antihipertensive protejeajă vasele de sânge, rinichii, inima, creierul.
• Sunt utile nu numai hipertensivilor, ci și în cazul pacienților care suferă de insuficiență cardică, care au suferit accident vascular cerebral, infarct miocardic. Aceste medicamente le prelungesc supraviețuirea!
Ce înseamnă ACE2 și care e legătura cu COVID-19?
Ne întoarcem la fiziologie. Angiotensina are, în interior, o reacție prin care, din angiotensină 1 (o moleculă mare) se transfomă în agiotensină 2 (moleculă mai mica). Această transformare din angiotensină 1 în angiotensină 2 are nevoie de un intermediar. Este vorba de o enzima numită ACE.
Din reacție, apare încă una pe orizontală. Din aceste proteine, se desprind niște fragmente mici, pe orizontală, numite angiotensină 1-7 și angiotensină 1-9. Această transformare are nevoie de enzima ACE2. Ca și structură, ACE și ACE2 nu sunt diferite. Acțiunile lor sunt diferite în organismul sănătos.
ACE2 este și receptorul funcțional pentru noul coronavirus. Adică e receptorul din celulele plămânului, care se combină cu virusul. Și așa se produce infectarea!
Cu aceste informații, recomandarea tuturor societăților de cardiologie din Europa și Statele Unite este ca hipertensivii să NU își întrerupă tratamentul obișnuit.
Dacă se infectează cu virusul SARS CoV2, medicii vor lua decizia tratamentului în spital în funcție de datele biologice ale pacientului.
Sursă foto: Shutterstock