Superalimentul care poate pune viața în pericol! La ce să fim atenți!
Semințele de chia, căci despre ele este vorba, cresc și sunt culese din planta de Chia, Salvia Hispanica, ce face parte din familia mentei şi se numără printre cele mai hrănitoare alimente oferite de natură. Semințele de chia sunt benefice în mod special datorită conținutului bogat de fibre, grăsimi omega-3, proteine, vitamine și minerale.
Semințele de chia ajută la reducerea semnelor vizibile de îmbătrânire a pielii, ajută sistemul digestiv și inima, precum și dezvoltarea sănătății osoase și a masei musculare. Cu toate acestea, atunci când nu sunt consumate în mod adecvat, ele pot pune probleme serioase, spun medicii.
De ce este periculos consumul semințelor de chia?
În primul rând, atunci când sunt consumate uscate, ele se pot bloca în esofag, cu riscul de a sufoca persoana care le ingerează. Seminţele de chia se umflă foarte repede, absorbind o cantitate de 27 de ori mai mare decât greutatea lor în stare uscată, prin urmare se pot bloca în esofag, mai ales dacă există o predispoziţie pentru probleme de deglutiţie.
Tulburări gastrointestinale
Este recomandat a nu se consuma mai mult de 1 sau 2 lingurițe pe zi. Indicat este să le mâncăm măcinate sau înmuiate înainte de a le adaugă în diverse meniuri sau smoothie-uri. Ele devin astfel mai digerabile, si pe de altă parte, corpul poate extrage mai ușor substanțele nutritive.
Pentru siguranța consumatorilor, medicii recomandă amestecarea în prealabil a semințelor de chia cu o cantitate suficientă de lichide pentru a se umfla înainte de a le mânca. Când seminţele de chia se amestecă cu apă, lapte de migdale sau iaurt, ele absorb lichidul şi se umflă, căpătând consistenţa unui gel.
Atenție însă, conținutul bogat în fibre poate genera balonare, dureri abdominale și meteorism abdominal.
Alergii
Cei care sunt alergici la semințele de muștar, ar fi bine să evite consumul de chia. Pentru cei care au diverse alergii alimentare se recomandă consultarea unui medic înainte de începerea unei diete cu semințe de chia.
Contraindicații există și pentru cei care au tensiunea arterială mică. Dacă ne pregătim pentru o intervenţie chirurgicală sau urmăm un tratament de lungă durată cu aspirină, trebuie să evităm consumul semințelor de chia.
Conținând o cantitate mare de acizi grași omega-3, semințele de chia au tendința de a subția sângele și de a întârzia coagularea acestuia.
Este recomandat ca femeile care alaptează și gravidele să evite pe cât posibil consumul semințelor de chia.
Supradozaj și dependență
Pentru a evita supradozajul nu trebuie să combinăm semințele de chia cu suplimente nutritive ce conţin vitamina B7.
Consumate des și în cantități mari, ca orice aliment de care se abuzează, pot genera dependență.
Semințele de chia conțin omega 3 cu 3 grame mai mult decât somonul, dar, totodată conțin și acid alfa linoleic care le face mai greu digerabile de către organismul uman, de aceea o dietă bazată pe semințe de chia nu poate suplini consumul de pește oceanic.
Foto shutterstock.com