Noi reguli privind valabilitatea certificatului verde. Anunţul făcut de Comisia Europeană 

Comisia Europeană a făcut o nouă propunere în ceea ce priveşte valabilitatea certificatului verde. Reprezentanţii CE propun ca acest document să fie valabil 9 luni după vaccinarea cu schema completă şi posibilitatea prelungirii acestuia dupa după administrarea dozei booster.

"Comisia propune abordarea bazată pe persoană'pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare. Comisia ar putea, la nevoie, să propună o perioadă corespunzătoare de valabilitate de asemenea pentru certificatele de vaccinare emise după un booster'', transmite Comisia Europeană. 

De asemenea, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a menţionat că Bruxellesul propune extinderea certificatului de vaccinare şi după vara viitoare ''ca măsură pentru a facilita libera circulaţie în siguranţă'' în interiorul UE.

''Comisia propune axarea mai pronunţată pe abordarea 'bazată pe persoană' pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare'', transmite Comisia Europeană într-o declaraţie citată de Reuters.

Prin această măsură se doreşte ca toate statele UE să instituie administrarea dozei booster la şase luni după schema completă de vaccinare anti-COVID-19, deoarece eficacitatea vaccinării cu două doze scade la şase luni, a explicat Reynders.

Oficialul subliniază că ''această perioadă suplimentară de trei luni ar trebui să le permită să se organizeze'', lăsând astfel o marjă de adaptare pentru campaniile de vaccinare ale statelor membre, a adăugat comisarul european.

''Aceasta este noua recomandare, vom vedea care vor fi reacţiile statelor membre'', a spus mai departe comisarul european.

Sursa foto: shutterstock.com

Citeste si:

Citeste si