Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea fi administrat din şase în şase luni? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiţă 

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a vorbit recent despre o eventuală administrare a acestui vaccin din şase în şase luni. Medicul militar a explicat că este posibil ca anul viitor strategia anti Covid-19 să fie schimbată. 

Virusul nu o să dispară. Acesta va rămâne în circulaţie şi este posibil să apară focare în perioadele de sezon rece. Cu toate acestea, Valeriu Gheorghiţă a spus că este foarte puţin probabil ca vaccinul împotriva COVID-19 să fie administrat din şase în şase luni. 

„Foarte puţin probabil să-l facem din şase în şase luni, vom trece în a doua parte importantă… Virusul nu va ieşi din circulaţie, dar vom trece în perioada în care virusul rămâne mai ales, mai intens, când e frig”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, şeful campaniei de vaccinare în România a precizat că este de părere că pandemia se va încheia în aproximativ un an. Totodată, Valeriu Gheorghiţă a dezvăluit că este posibil ca anul viitor să apară alt vaccin adaptat perioadei de după pandemie.

„Noi sperăm ca din a doua jumătate a anului 2022 să intrăm în perioada post pandemică”, a precizat Gheorghiţă.

 

Persoanele pentru care este recomandată a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 

Medicii recomandă persoanelor cu un răspuns imun scăzut, care au făcut schema completă de vaccinare cu trei doze, să facă încă un rapel după cel puțin 6 luni. Este vorba despre:

-pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, atât pacienți cu transplant de organe solide, cât și pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice;

-pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor, sau pacienții cu cancere în stadii avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică;

-persoanele cu imunodeficiență dobândită (pacienții cu infecție HIV sau pacienții care fac tratamente care reduc răspunsul imun);

-persoanele cu imunodeficiență congenitală.

„În aceste situații, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist, se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la trei săptămâni (Pfizer) sau o lună (Moderna) și la încă o lună, indiferent de tipul de vaccin despre care vorbim.

Este foarte probabil ca aceste persoane care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, după 6 luni, de un rapel. Obiectivul primelor trei doze este de a crește răspunsul inițial, nu neapărat de a asigura o protecție mai de durată. S-a observat că cei din aceste categorii, după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la 40%-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, cu peste 80%-90%.

Astfel, după doza a treia, aceste persoane vor fi protejate, de la un procent de 40%-50%, undeva dincolo de 70%-80%, ceea ce este foarte important, ținând cont că vorbim despre pacienții cei mai vulnerabili”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Sursa foto: formaremedicala.ro 

Citeste si:

Citeste si