Spunem "adio" pandemiei în 2022? Anunţul unui fost şef al FDA

Fostul şef FDA Scott Gottlieb a declarat că pandemia ar putea fi istorie în SUA până în ianuarie 2022, odată cu intrarea în uz a antiviralelor Pfizer şi Merck pentru SARS-CoV-2, aflate în curs de avizare.

 

Scott Gottlieb spune că acesta vor deveni noile arme în pandemia Covid-19, boală care va deveni endemică (va circula, însă cazurile vor deveni mai rare şi mai puţin grave). Fostul şef al Food and Drug Administration (FDA) a punctat că, odată cu intrarea în uz a antiviralelor Pfizer şi Merck, obligativitatea vaccinării sau a testării va deveni inutilă.

Pandemia va deveni istorie până în ianuarie?

Începând din ianuarie 2022, companiile cu cel puţin 100 de angajaţi din SUA vor fi obligate să îi testeze săptămânal pe cei care nu au schema completă de vaccinare, potrivit unui decret semnat de preşedintele Joe Biden. Gottlieb spune, însă, că această măsură va deveni inutilă odată ce oamenii se vor putea trata de Covid-19 cu antivirale.

"Până pe 4 ianuarie pandemia s-ar putea sfârşi, cel puţin in Statele Unite, după ce vom ieşi din valul de infectări cu tulpina Delta. Vom intra in faza endemică a virusului", spune Gottlieb. Soluţia salvatoare vine, susţine fostul şef FDA, odată cu pastilele aflate deja în studii clinice pentru tratarea Covid-19. Una dintre ele, cea fabricată de Pfizer, s-a stabilit că ar reduce ratele de spitalizare şi deces cu aproape 90%.

Cum funcţionează antiviralele pentru SARS-CoV-2

Pastila PF-07321332 aparţine unei clase de medicamente numită inhibitori de protează. Concret, ea va inhiba o enzimă pe care coronavirusul o foloseşte pentru a se replica în celulele din corpul uman. Cercetătorii au făcut publice recent primele rezultate ale testelor clinice, în urma cărora s-a stabilit că doar 0,8% dintre pacienţii care au primit acest tratament au fost spitalizaţi, în timp ce dintre cei care au primit un placebo 7% au ajuns să fie internaţi. Totodată, în grupul de studiu al tratamentului nu s-au înregistrat decese, în timp ce în grupul placebo opt oameni au murit (1,6%).

Molnupiravir, antiviralul dezvoltat de Merck, împiedică şi el SARS-CoV-2 să se replice în corpul uman şi să se răspândească. Testele clinice au arătat că acesta poate înjumătăţi riscul de spitalizare pentru perosoanele cele mai vulnerabile în caz de infectare. Studiul a arătat că doar 7,3% dintre cei care au primit Molnupiravir au fost internaţi sau au murit într-un interval de 30 de zile, faţă de 14,1% în grupul placebo.

"Cred că ne aflăm la sfârşitul pandemiei, cel puţin în SUA, dat fiind faptul că acum avem la dispoziţie toate armele necesare pentru a lupta cu această boală", a subliniat Scott Gottlieb.

Ambele medicamente au o eficienţă ridicată dacă sunt administrate în cel mult 5 zile de la apariţia primelor simptome de Covid-19. Molnupiravir a primit deja undă verde în Marea Britanie şi este în curs de avizare în SUA. Compania Pfizer a solicitat deja aprobarea de urgenţă a medicamentului său antiviral, iar includerea sa în schemele de tratament pentru Covid-19 pare doar o chestiune de timp.

Citeste si:

Citeste si