De ce persoanele cu diabet riscă să facă o formă mai gravă de COVID-19? Explicațiile specialiștilor

Persoanele cu diabet zaharat riscă să facă o formă mai gravă de COVID-19, susțin reprezentanții Asociației Americane de Diabet (America Diabetes Association).

Cu toate că riscul de a contracta noul coronavirus nu este mai mare pentru persoanele care au diabet zaharat, acestea pot dezvolta forme mai grave ale infecției cu COVID-19 decât o persoană sănătoasă. De asemenea, riscul de a face o formă mai severă de COVID-19 este mai mare în cazul persoanelor diabetic care au și alte boli asociate, cum ar fi bolile cardiovaculare sau obezitatea.

Diabetul zaharat, atât cel de tip 1, cât și cel de tip 2, este o boală cronică, iar pacientul diagnosticat cu această afecțiune trebuie să o trateze corespunzător întreaga viață. Diabetul zaharat de tip 2, mai ales atunci când este însoțit și de obezitate, atrage după sine un deficit de micronutrienți (vitamina D, antioxidanți, vitamina B), care sunt esențiali în funcționarea sistemului imun. Infecția cu noul coronavirus duce la o stare de inflamație suplimentară și, din cauza incapacității de lupă a sistemului imun, la o evoluție mult mai rapidă și mai severă a bolii.

Totodată, un studiu recent publicat în revista „Nature”, a studiat rolul microbiomului intestinal în lupta cu infecțiile virale, cum este și infecția cu coronavirus. Cercetarea a scos la iveală diferențe majore între pacienții cu prediabet și insulinorezistență și persoanele fără afecțiuni de acest tip. În cazul celor dintâi, reacțiile imune de apărare nu sunt la fel de puternice ca în cazul unui organism sănătos. Organismul diabeticilor produce citokine, care sunt proinflamatorii, astfel că creează un mediu propice pentru infecția cu noul coronavirus și favorizează apariția complicațiilor.

Medicii atrag atenția asupra faptului că pacienții cu diaet zaharat nu trebuie să-și neglijeze boala pe timpul pandemiei. Urmarea cu strictețe a tratamentului și a regimului alimentar specific, controlul medical periodic și monitorizarea glicemiei nu trebuie să dispară din rutina zilnică a celor diagnosticați cu diabet.

 

Cu toate că riscul de a contracta noul coronavirus nu este mai mare pentru persoanele care au diabet zaharat, acestea pot dezvolta forme mai grave ale infecției cu COVID-19 decât o persoană sănătoasă.

De asemenea, riscul de a face o formă mai severă de COVID-19 este mai mare în cazul persoanelor diabetic care au și alte boli asociate, cum ar fi bolile cardiovaculare sau obezitatea.

Diabetul zaharat, atât cel de tip 1, cât și cel de tip 2, este o boală cronică, iar pacientul diagnosticat cu această afecțiune trebuie să o trateze corespunzător întreaga viață. Diabetul zaharat de tip 2, mai ales atunci când este însoțit și de obezitate, atrage după sine un deficit de micronutrienți (vitamina D, antioxidanți, vitamina B), care sunt esențiali în funcționarea sistemului imun. Infecția cu noul coronavirus duce la o stare de inflamație suplimentară și, din cauza incapacității de lupă a sistemului imun, la o evoluție mult mai rapidă și mai severă a bolii.

Totodată, un studiu recent publicat în revista „Nature”, a studiat rolul microbiomului intestinal în lupta cu infecțiile virale, cum este și infecția cu coronavirus. Cercetarea a scos la iveală diferențe majore între pacienții cu prediabet și insulinorezistență și persoanele fără afecțiuni de acest tip. În cazul celor dintâi, reacțiile imune de apărare nu sunt la fel de puternice ca în cazul unui organism sănătos. Organismul diabeticilor produce citokine, care sunt proinflamatorii, astfel că creează un mediu propice pentru infecția cu noul coronavirus și favorizează apariția complicațiilor.

Medicii atrag atenția asupra faptului că pacienții cu diaet zaharat nu trebuie să-și neglijeze boala pe timpul pandemiei. Urmarea cu  strictețe a tratamentului și a regimului alimentar specific, controlul medical periodic și monitorizarea glicemiei nu trebuie să dispară din rutina zilnică a celor diagnosticați cu diabet.

Sursă foto: Shutterstock

Citeste si:

Citeste si