Escalada ca formă de terapie – o soluție pentru depresie sau alte afecțiuni fizice sau psihologice

Climb Again este asociația care a introdus pentru prima dată în România escalada ca formă de terapie. În acest moment, asociația funcționează cu programe de terapie pentru copii și tineri cu dizabilități, ca formă de integrare și incluziune. 
De asemenea, sălile din București și Iași oferă posibilitatea tuturor celor dornici de a încerca ceva nou în sport, să se antreneze sau să experimenteze escalada atât ca sport, cât și ca formă de terapie.  
 
Beneficiile escaladei au fost aduse în discuție de o mișcare inițiată în Germania și Austria, care câștigă tot mai mult teren pe tot globul, practicienii din domeniul psihologiei evaluând psihoterapia prin escaladă - care implică de obicei o combinație de terapie clasică și alpinism - în studii controlate și o aplică în spitale și cabinete private. Cu tot mai multe studii și sprijin din partea experților, psihologii speră să convingă oficialii din domeniul sănătății din aceste țări că această terapie este o alternativă valoroasă la abordări mai tradiționale de terapie.
 
O lucrare publicată  în 2020 în BMC Psychiatry a constatat că un program terapeutic bazat pe escaladă a reprezentat un tratament mai eficient pentru depresie decât alte regimuri de exerciții fizice care nu implicau terapie și a fost la fel de eficient ca metodele clasice de terapie. Studiul a urmărit 240 de pacienți: o treime a participat la terapia prin escaladă, o altă treime a făcut terapie cognitiv-comportamentală (o formă comună de terapie), iar ultima treime a inițiat un program de exerciții la domiciliu.
 
Campionul nevăzător care a dovedit că escalada poate schimba vieți
 
Grupul care a primit tratamentul de cătărare s-a îmbunătățit semnificativ mai mult decât cei din programul de exerciții și în mod similar cu grupul care a primit terapie cognitiv-comportamentală. 
 
„CBT este puternic și are o istorie lungă”, spune Katharina Luttenberger, cercetător și psiholog la University Erlangen din Germania. Crearea unui grup de control pentru activitatea fizică fără o componentă de terapie a fost esențială pentru studiu, deoarece exercițiul, în general, s-a dovedit a avea efecte pozitive asupra sănătății mintale. Luttenberger, care a condus primul studiu al echipei sale, realizat în 2012 cu 47 de participanți, a constatat că nivelul de depresie a scăzut semnificativ în rândul participanților care au făcut escaladă, comparativ cu un grup plasat pe o listă de așteptare ca și control. Studiul din 2020 a extins parametrii și a arătat că terapia prin escaladă are cu potențial real.
 
Alexis Konstantin Zajetz, psihoterapeut austriac, explorează terapia prin escaladă/ alpinism de la începutul anilor 2000 și a înființat Institutul pentru Terapia prin Alpinism din Salzburg în 2005. El însuși un alpinist pasionat, a văzut potențialul în sport datorită concentrării intense pe care o necesită și a forței emoțiilor pe care le poate aduce și a început să încorporeze sesiuni de bouldering în terapia clasică cu anumiți pacienți.  
 
În comparație cu alte sporturi considerate cumva extreme, escalada este relativ accesibilă și tot ce aveți nevoie sunt pantofii și creta. În plus, este distractiv și intuitiv pentru mulți oameni, spune Zajetz. Chiar și din prima zi, majoritatea oamenilor pot parcurge un traseu cu instrucțiuni minime, aducându-le un sentiment de realizare, cu puțin timp petrecut în zona de tehnica. Alpinistii avansați și începători pot practica cot la cot, lucrând pe trasee separate, făcând sportul deosebit de inclusiv.
 
Revenind în România, Claudiu Miu, fondatorul asociației Climb Again, ne explică cum funcționează escalada ca metodă de terapie la persoanele cu diverse dizabilități: “Climb Again a inițiat acest proiect ca răspuns la o nevoie clară a copiilor și tinerilor cu dizabilități – aceea de integrare prin sport. Deși studiile despre terapia prin escaladă sunt relativ noi, totuși, știm deja cu toții că sportul are un rol terapeutic. Am adus experiența noastră sportivă din escaladă și am construit un proiect care, de câțiva ani ne-a dovedit că se poate. Avem peste 350 de copii din școlile de nevăzători din toată țara în programele noastre, iar la centrul Climb Again din București ne trec pragul anual peste 450 copii și tineri tipici și cu dizabilități. Lor li se adaugă aproximativ 500 persoane care vin la sala de escaladă pentru a face sport și a se antrena.” 
 
Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emotional și kinetoterapeutic pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate. Climb Again este și coordonatoarea Lotului României de Paraclimbing.
 
Dacă vrei să ajuți, trimite un sms la numarul 8844 cu textul VEZI si un copil sau un tânăr cu dizabilități va fi mai aproape de a-si depăși limitele, făcând terapie prin escaladă!

O campanie sustinuta de doctordebine.ro
Citeste si:

Citeste si