Dr. Andrei Nadu: “Cele mai avansate tratamente pentru tumorile renale se fac și în România”
Mai multe detalii aflăm de la medicul urolog Andrei Nadu, în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Andreea Groza și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.
Andreea Groza: Domnule doctor, care este rolul rinichiului în organism?
Dr. Andrei Nadu: Rinichiul uman este un organ complex, având un rol în producerea celulelor sanguine prin stimularea măduvei osoase. Este implicat atât în echilibrul tensiunii arteriale, cât și în cel al fosforului și calciului din organism.
Ce învățăm din toate aceste funcții? Când apare o malformație, o tumoră renală, aceasta poate fi evidențiată de o mică modificare în analizele uzuale de sânge, fie că există prea puțin calciu în sânge, fie prea multe sau prea puține hematii și trombocite.
Dacă medicul de familie vede aceste modificări minore în analizele de sânge, următorul pas este să trimită pacientul la o ecografie abdomen totală.
“Tumorile renale incipiente pot fi tratate”Andreea Groza: Dacă medicul observă o tumoră renală în stadiu incipient, cu tratamentul corect, ne gândim la aceeași speranță de viață.
Dr. Andrei Nadu: În domeniul oncologiei și nu numai, prevenția este vitală! Este important ca o posibilă tumoră să fie depistată cât mai devreme posibil, iar o ecografie abdominală poate descoperi o tumoră renală într-un stadiu incipient.
Ecografia abdominală și importanța acesteia în prevențieAndreea Groza: Este recomandat să facem o ecografie abdominală o dată pe an?
Dr. Andrei Nadu: Da, o dată pe an sau chiar o dată la doi ani. Biologia diferitelor tipuri de cancer nu e identică. Tumorile renale au o biologie liniștită, iar cele în stadiile incipiente nu sunt tumori agresive.
"În tratamentul tumorilor renale, cel mai important este să păstrăm funcția rinichilor” - Dr. Andrei NaduCare sunt inovațiile ultimelor două decenii în domeniul urologiei?
S-au schimbat anumite paradigme, deoarece am înțeles mai bine această afecțiune.
În primul rând, putem descoperi mult mai multe tumori renale pentru că ecografia abdominală este accesibilă. Cu cât efectuăm mai multe ecografii, cu atât avem mai multe șanse să descoperim mai multe tumori în stadiu incipient.
Am învățat, în ultimii 10 ani, că pacientul are aceleași șanse de vindecare dacă scoatem tumora, dar păstrăm partea sănătoasă a rinichiului. Iar acest lucru este vital, pentru că, dacă scoatem tot rinichiul, vindecăm un pacient de cancer, dar îi scurtăm speranța de viață.
În ultimii 10-20 ani, am observat la pacienții cărora li s-a scos o tumoră mică, dar și rinichiul, că au fost mai predispuși ulterior la boli cardiovasculare.
Dacă îndepărtăm tot rinichiul, crește riscul de accident vascularAndreea Groza: Acest lucru se datorează faptului că rinichiul e strâns legat de sistemul cardiovascular?
Dr. Andrei Nadu: Da, pentru că atunci când pierzi un rinichi, se pierde și 50% din funcția renală. Se schimbă ceva în organism, prin faptul că dispar anumite elemente fine ale funcției renale, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral sau de infact miocardic.
Andreea Groza: Chirurgia robotică ajută și mai mult pacientul.
Dr. Andrei Nadu: Da, intervenția chirurgicală este minim invazivă, precisă. Eu am crescut cu ideea că un chirurg mare face o incizie mare. Ca să vadă mai bine organele, să le simtă. S-au schimbat radical lucrurile în momentul de față.
În chirurgia robotică imaginea e mult mărită – ochiul uman nu poate să vadă așa. Nu atingem alte organe în timpul intervenției, ceea ce e foarte important pentru recuperarea pacientului.
Andreea Groza: Depistați o tumoră mare, aveți soluții și aici.
Dr. Andrei Nadu: Dimensiunea tumorii e relativă și nu e esențială, trebuie să știi că poți să scoți tumora și să păstrezi funcția renală. Organismul uman nu știe noțiunea de 4 centimetri. Se spunea că o tumoră până în 4 centimetri implică păstrarea rinichiului, iar una cu dimensiune mai mare implică scoaterea acestui organ.
La tumori care afectează, de exemplu, ganglionii loco-regionali facem terapie țintită, imunoterapie și tratament biologic, sistemic. Stabilizăm boala și abia apoi se indică operația. Dar, da, sunt progrese cu adevărat mari!
În concluzie, o tumoră renală, descoperită la o ecografie abdominală, care în multe țări din lume se face de rutină, este perfect tratabilă în stadii incipiente. Dacă a depășit etapa de început, avem soluții multiple, așa cum nu se întâmpla acum 20 de ani.