Apa, cel mai bun remediu pentru oboseală

Te simți obosit? Bea apă! Asta recomandă specialiștii și iată care este explicația. 

De ce nu se bea apă după efort?

Apa nu se bea, culmea, doar după efort intens. Atunci ai nevoie de cantități infime. Inima funcționează pe baza unei balanțe între sodiu și potasiu.

Echilibrul dintre cele două substanțe asigură funcția de pompă a inimii. Cu o cantitate exagerată de apă baută după efort, vei dilua brusc cantitatea de sodiu și potasiu din organism. Are efect imediat, negativ, pe mușchiul cardiac. După efort puternic, doar îți clătești gura cu apă. Când te liniștești, bei puțin câte puțin. În rest, poți să beti oricât de multă apă vrei.

Ce înseamnă prea puțină apă?

Înainte să apară setea, e secretat hormonul anti-diuretic, care oprește diureza. Adică nu se mai produce urina. Prea puțină urină într-o zi sau cu o culoare mai închisă înseamnă, de fapt, că ai uitat să bei apă!. 

35 ml de apă ori greutatea ta este regula de bun simț în privința cantității de apă necesare zilnic. Un adult de 70 de kilograme x 35 ml – 2450 de ml de apă zilnic.

Apa, cel mai bun remediu pentru oboseală

Când te simțiți obosit, cel mai important este să bei apă, nu o băutură energizantă ori ceai ori cafea. Apa determină aproape instantaneu ficatul săarunce în circulație din depozitele de glicogen.

Aproximativ 200 de ml de glicogen se află depozitate în ficat – o cantitate mare. Glicogenul este o substanță organică cu o structură asemănătoare amidonului (dulce), care se găsește stocată în ficat și în mușchi. 

Un pahar de apă băut la oboseală înseamnă că ficatul va arunca în circulația sanguină din depozitul propriu de glicogen. Prin sânge, creierul primește singura lui substanță de hrănire, care este dulce.

Sursă foto: Shutterstock

 

Vezi și: Porția corectă de mâncare nu este de fapt în farfurie, ci în palmă

Citeste si:

Articole relationate

Citeste si