Ciupercile, benefice pentru vârstnici în lupta cu Alzheimerul

Ciupercile sunt cu adevărat un aliment minune, mai ales pentru vârstnici.

Business Insider a publicat rezultatele unui studiu care arată că bătrânii care consumă în medie mai mult de două porții normale de ciuperci pe săptămână prezintă un grad de risc mai scăzut de apariție a bolilor cognitive, cum este Alzheimerul.

Aportul nutrițional al ciupercilor ajută la menținerea sănătății creierului și a funcțiilor cognitive.

Potrivit cercetării realizate de Universitatea Națională din Singapore (NUS), bătrânii care au consumat, în medie, mai mult de două porții normale de ciuperci pe săptămână, adică echivalentul a jumătate de farfurie, au prezentat un grad de risc cu 50% mai scăzut de deteriorare cognitivă moderată.

Realizatorii studiului au explicat că efectele benefice se datorează unei substanțe chimice care se regăsește în ciuperci, și anume ergotioneina - un antioxidant și un antiinflamator unic, pe care oamenii nu îl pot sintetiza singuri, dar poate fi obținută din alimente.

Totodată, unele hericenone, erinacine, scabronine și dicoforine care se găsesc în ciuperci ar putea favoriza sinteza factorilor de creștere nervoasă, în vreme ce anumiți compuși bioactivi inhibă producția de beta-amiloid și de tau fosforilat, precum și de acetilcolinesterază protejează creierul de neurodegenerare.

Datele au fost culese de la 600 de persoane din Singapore, cu vârste de peste 60 de ani, care au răspuns la chestionare complexe privind stilul lor de viață și istoricul medical.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Citeste si:

Citeste si