Băuturile cu zahăr pot crește riscul apariției cancerului coloreactal

Un studiu recent arată că băuturile cu zahăr sunt extrem de nocive pentru sănătatea noastră.

Știți deja că consumul de băuturi cu zahăr vă poate crește riscul de apariție a diferitelor boli cronice, dar un nou studiu evidențiază că acest tip de băuturi crește șansele de apariție precoce a cancerului colorectal, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, scrie publicația Prevention.

În cadrul studiului, care a fost publicat în revista Gut , cercetătorii au folosit Nurses 'Health Study II, unde aproape 96.000 de femei au raportat băuturile pe care le-au băut într-un chestionar alimentar aplicat la fiecare patru ani.

Ei au descoperit că femeile care au băut două sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr pe zi au avut peste dublu riscul de a dezvolta cancer colorectal cu debut precoce (înainte de vârsta de 50 de ani), comparativ cu femeile care au băut mai puțin de o băutură zaharată în fiecare săptămână.

Fiecare băutură cu zahăr de 250 ml consumată zilnic a fost asociată cu un risc cu 16% mai mare de a dezvolta precoce boala. 109 participanți la studiu au fost diagnosticați cu cancer colorectal cu debut precoce.

În cateogoria băuturilor periculoase sunt incluse băuturile carbogazoase și necarbonatate îndulcite cu zahăr și sirop de porumb bogat în fructoză, cum ar fi băuturi răcoritoare, băuturi din fructe, și ceai cu gheață îndulcit, explică autorul studiului principal Jinhee Hur, cercetător la departamentul de nutriție de la Școala de Sănătate Publică Harvard.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Citeste si:

Citeste si