Stresul cronic, o cauză a apariției Alzheimerului – STUDIU
Cercetătorii australieni au finalizat o cercetare care arată că stresul cronic ar putea juca un rol important în declanșarea Alzheimerului. Cercetarea se concentrează pe axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (axa HPA), o cale care leagă două părți ale creierului de glande situate chiar deasupra rinichilor. Axa HPA controlează o varietate de procese biologice și ajută la gestionarea reacției noastre la stres.
Studiul arată că o persoană care gestionează mai nivelul de stress încă din tinerețe ar prezenta un risc mai redus de dezvoltare a Alzheimerului.
O parte a sarcinii axei HPA este de a regla eliberarea hormonului steroid cortizol: cu cât stresul este mai mare, cu atât este eliberat mai mult cortizol. Hormonul, care face parte dintr-o clasă cunoscută sub numele de hormoni glucocorticoizi, mărește glicemia și suprimă sistemul imunitar.
În cazurile de Alzheimer se observă adesea întreruperea axei HPA și creșterea ulterioară a nivelurilor de cortizol.
În studiu, cercetătorii sugerează că factorii genetici care afectează axa HPA ar putea afecta și inflamația din creier, despre care se știe că contribuie la deteriorarea neuronilor, observată în boli precum Alzheimer.
Cercetătorii speră ca aceste noi descoperiri să fie un mas înainte în dezvoltarea unor potențiale tratamente pentru încetinirea sau stoparea apariției Alzheimerului, dat fiind că această boală este una care se dezvoltă în timp.
Sursă foto: Shutterstock
Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: