STUDIU: diabetul și tulburările de somn cresc riscul de moarte prematură

Oamenii de știință au publicat concluzii îngrijorătoare referitoare la afecțiuni foarte des întâlnite în ultimii ani.

CNN citează un raport al cercetătorilor britanici care a analizat date de la aproximativ 500.000 de adulți, incluși în baza de date UK Biobank Study, care stochează date genetice și dosare medicale ale cetățenilor britanici.

Raportul scoate la iveală faptul că persoanele cu diabet care au probleme cu somnul au șanse cu 87% mai mari să moară din orice cauză în următorii nouă ani decât persoanele care nu au aceste probleme.

„Persoanele cu diabet, dar fără probleme de somn, sunt cu 67% mai predispuse să moară decât persoanele care nu au nici diabet, nici probleme de somn, și cu 87% mai predispuse să moară dacă au și diabet, și probleme de somn”, a explicat Kristen Knutson, profesor aosciat de neurologie la Universitatea Northwestern și autoare a studiului.

Lipsa unui somn odihnitor la persoanele care nu suferă de diabet crește cu 11% riscul de moarte prematură în interval de nouă ani, comparativ cu situația în care oamenii nu au diabet și au un somn normal.

În plus, persoanele cu diabet care au probleme și cu somnul au cu 12% mai multe șanse să moară în următorii nouă ani decât persoanele cu diabet, dar fără probleme de somn.

Medicul Raj Dasgupta de la Universitatea Southern California, specialist în probleme de somn, dar care nu a fost implicat în cercetare, a explicat că, printre altele, persoanele cu diabet de tip 2, cel mai comun, au tendința să fie supraponderale și pot avea apnee de somn - mușchii gâtului se relaxează și blochează aerul, afectând calitatea somnului.

Sursă foto: Shutterstock

 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Citeste si:

Citeste si