Dureri de burtă? Posibil să lupți împotriva infecției intestinale

Senzorii de durere combat infecția. Intestinul mamiferelor trebuie să se apere de o varietate imensă de agenți infecțioși, care pătrund în organism în același timp cu alimentele.

Recunoașterea și neutralizarea bacteriilor dăunătoare din intestin este orchestrată de celulele epiteliale (celulele de suprafață ale intestinului) și celulele imune. O nouă cercetare arată că anumiți neuroni  intestinali au un rol crucial și neașteptat în răspunsul intestinal la o infecție.

Alimentele nu sunt sterile, deci pot deveni sursă de infecție

Senzorii de durere combat infecția. Intestinul este expus la:

• alimente

• antigene (molecule care pot declanșa un răspuns imun, dacă sunt recunoscute ca „non-self”)

• microbi rezidenți (microbii buni), care sunt în mod normal inofensivi

• microbi nocivi (agenți patogeni).

Astfel, celulele intestinale au sarcina dificilă de a discerne permanent cine e prieten și cine – dușman. Cooperarea dintre celulele epiteliale (celulele de suprafață din intestin) și celulele imune este esențială pentru gestionarea echilibrului intestinal.

Prin această cooperare, organismul uman este tolerant la antigenele alimentare (molecule care pot declanșa un răspuns imun) și la microbii buni și inițiează răspunsuri imune de protecție împotriva agenților patogeni.

Celulele nervoase din intestin (sistemul nervos enteric) pot sesiza molecule derivate din microbi. Odată ce simt, neuronii interacționează cu celulele epiteliale și celulele imune pentru a dezvolta răspunsurile de apărare împotriva microbilor. Sistemul nervos enteric uman cuprinde o rețea complexă de neuroni.

Ce fac aceștia? Reglarează funcții intestinale: fluxul de sânge ori mișcarea conținutului intestinal (spre evacuare). Anumite bucăți ale acestor celule nervoase interacționează strâns cu particule ale sistemului imunitar al intestinului. Un astfel de tip de neuron se numește nociceptor.

Durerea de burtă se simte prin nociceptori

Senzorii de durere combat infecția. Nociceptorii provoacă percepția durerii sau a disconfortului, ca răspuns la stimuli potențial dăunători, cum ar fi: căldură intensă și frig, substanțe chimice reactive sau leziuni mecanice.

De asemenea, detectează direct agenții patogeni și moleculele produse de agenți patogeni. Și această detecție provoacă durere în timpul unei infecții intestinale. Dar nociceptorii contribuie la împiedicarea invaziei bacteriene? Răspusul nu era clar.

Cauza infecțiilor digestive: salmonella și norovirus

Salmonella este o bacterie patogenă și cauza frecventă a  infecțiilor intestinale cauzate de alimente.  Poate declanșa de la diaree inflamatorie (gastroenterită) până la complicații care pot pune viața în pericol, dacă infecția se răspândește dincolo de intestin.

Noul studiu evaluează rolul nociceptorilor în intestinul șoarecilor infectați cu agentul patogen Salmonella enterica serovar Typhimurium.

Autorii raportează prezența unui set de nociceptori intestinali, care protejează intestinul împotriva invaziei de Salmonella și răspândirea ulterioară a acestei bacterii spre alte organe – ficat ori splină. Ei au descoperit că nociceptorii au redus celulele M, adică porțile de intrare pentru Salmonella!

Aceste descoperiri arată un lanț de interacțiuni între celulele epiteliale ale intestinului (celulele de suprafață), neuroni și microbii din intestinul mamiferelor. Neuronii, celulele sistemului nervos, care nu sunt gândite ca respondenți în timpul infecției, se crede, în prezent, că ajuta funcția de barieră a intestinului. Pentru a opri bacteriile să se răspândească în alte organe și să declanșese septicemia.

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Doctor de bine - Dr. Dragoș Crețoiu, despre diferentele între o boala genetică și una ereditară

Citeste si:

Articole relationate

Citeste si