Apa carbogazificată, benefică sau dăunătoare sănătății?
Cât păcălește apa cu bule?
Facem diferența întra apă carbogazoasă - obținută astfel de la sursa naturală. Și apa carbogazificată – obținută prin adăugarea industrială a dioxidului de carbon.
Apa carbogazificată se obține, așadar, prin adaugarea de dioxid de carbon, care produce astfel acid carbonic (cu pH acid). Senzația de bine, după ce bei un pahar cu apă cu bule, înseamnă activarea chimică a receptorilor de durere de pe limbă. Aceștia răspund la acid și apare senzația falsă de... gust bun.
Acidul carbonic erodează smalțul
Stratul exterior al dinților, smalțul dentar, este cel mai dens și mai greu țesut din organism. Conține mineralul numit hidroxiapatită, care conține calciu și fosfat.
Saliva are, în principal, apă, dar și calciu și fosfat. În mod normal, există un echilibru între mineralele dinților și mineralele din salivă. Saliva are PH acid (6 -7), dar atunci când PH-ul ajunge sub 5,5, moleculele de calciu și fosfat se deplasează din dinți și în saliva, pentru echilibru.
Acest fenomen, numit demineralizare, se poate întâmpla din cauza acidului carbonic din băuturile carbogazoase (inclusiv apa, nu doar cele dulci).
Demineralizarea creează pori minusculi în smalțul dentar. Poate fi corectată prin înlocuirea calciului cu fluor - așa funcționează fluorura din pasta de dinți.
Dar, odată ce cantitatea de mineral pierdut este mare, porii nu mai pot fi acoperiți. Apare eroziunea dentară. Așă că apa plată rămâne cea mai bună soluție și pentru dinți.
Apa carbogazificată nu slăbește
Apa carbogazificată nu diminuă apetitul. Umple stomacul, dar nu va rămâne mai multă vreme în stomac, prin comparație cu apa plată. Fiziologia ne demonstrează acest lucru.
Receptorii din stomac, care dau informația creierului despre sațietate, sunt impresionați de volum, nu de calorii. Bei multă apă, volumul mare generează sațietate.
Dar apa dispare rapid din stomac, ceea ce e bine pentru contabilitatea organismului. O poți înlocui imediat cu altă sticlă. Pentru senzația de sațietate însă nu contează că e plată sau carbogazoasă, contează doar ce cantitate bei.
Sursă foto: Shutterstock
Vezi și: Doctor de bine - Dr. Dragoș Crețoiu, despre diferentele între o boala genetică și una ereditară