Te speli prea des pe mâini. La ce riscuri îți expui pielea și ce solutii ai la îndemână?

Trăim vremuri în care suntem obligați să ne spălăm pe mâini mai des ca niciodată. Folosim apă și săpun, geluri de curățare și tot soiul de dezinfectanți.

Abuzul anumitor ingrediente ne poate aduce prejudicii severe la nivelul pielii mâinilor – de la dermatite acute sau cronice, suprainfectări până la agravarea unei afecțiuni preexistente.

Doctor Amalia Anghel, medic primar dermatologie/venerologie în cadrul Skin-Med, Centrul de Excelență în dermatologie, ne ajută cu câteva sfaturi pentru îngrijirea corectă a mâinilor, pentru menținerea sănătății pielii. Nu uita, o piele lezată este o piele predispusă la suprainfecții, fisurile fiind o poartă de intrare pentru o serie de microorganisme potențial patogene!

 

1.Pentru senzația de prurit, usturime, arsură, asociate sau nu cu leziuni cutanate (xeroza, scuame, eritem, macerare), se recomandă utilizarea unui produs de curățare blând, ce nu produce spumă în exces și conține ingrediente hidratante, pentru a reduce alterarea barierei hidrolipidice ce poate apărea în cazul săpunurilor agresive, și evitarea folosirii apei fierbinți.

2.Nu uitați să clătiți foarte bine mâinile și să le uscați prin tamponare cu un prosop curat sau un prosop de hârtie de unică folosință!

3. Spălarea mâinilor trebuie urmată, pe cât posibil de fiecare dată, de aplicarea unei creme reparatoare, spre exemplu produse ce conțin acid hialuronic, ceramide, vitamina E, uree!

4.Evitați pe cât posibil folosirea substanțelor dezinfectante pe baza de alcool – deși sunt eficace în ceea ce privește igiena mâinilor, e de preferat să utilizați aceste geluri/sprayuri numai atunci când apa și săpunul nu sunt disponibile.

5. Folosirea îndelungată a mănușilor poate duce la suprahidratarea stratului superficial al pielii – stratul cornos, ce are ca efect macerarea – pielea capată o culoare albicioasă, devine moale, ridată, și eroziuni aparute la nivelul tegumentului. De asemenea, anumite substante ce se regasesc în compoziția mănușilor (ex: latex) pot duce la apariția dermatitei de contact. Este recomandată evitarea utilizarii mănușilor atunci când acest lucru nu este absolut necesar!

6.Dacă fenomenele nu se remit prin simpla utilizare a unei creme reparatoare sau evoluează spre exsudație, asociază durere, eritem intens, senzație de căldură locală, este indicat să apelați la sfatul medicului dermatolog. În funcție de particularitățile afecțiunii, acesta vă va recomanda un tratament adaptat (topice cu antibiotic, antinflamator sau alte substanțe terapeutice, uneori, în functie de severitate, asociate cu terapie orală – antibiotic, antihistaminice).

7.Persoanele ce suferă de afecțiuni cronice ale pielii mâinilor (ex: psoriasis, eczemă cronică), pot observa exacerbări ale leziunilor – este important să vă adresați medicului dermatolog încă de la primele semne de agravare, pentru a putea controla eficient leziunile.

Doctor de bine - Dr. Dragoș Crețoiu, despre diferentele între o boala genetică și una ereditară

Citeste si:

Citeste si