Bolile grave care se pot ascunde în spatele banelei dureri de stomac. Dr. Elena Ciupercă: „Uneori, aceste dureri pot ascunde afecÈ›iuni serioase"
„Cauzele durerii de stomac sunt diverse, de la dereglări funcÈ›ionale la gastrită de diferite cauze, ulcer peptic È™i cancer. Conform studiilor endoscopice, mai mult de 70% din pacienÈ›ii cu durere de stomac au dispepsie funcÈ›ională; cu alte cuvinte, deÈ™i persoanele respective au durere de stomac, nu se decelează o boală organică. Sub 10% din pacienÈ›ii cu dureri de stomac au ulcer È™i la mai puÈ›in de 1% se identifică o tumoră.
Durerea în abdomenul superior poate să apară însă È™i în afecÈ›iuni colecistice (colecistită, litiază biliară), pancreatice (pancreatită acută sau cronică, tumori de pancreas, formaÈ›iuni chistice), hepatice (tumori hepatice, tromboză de vena porta), sau cu originea în intestinul subÈ›ire sau gros (ulcer duodenal, duodenită, intestin iritabil, tumori intestinale, apendicită acută). Caracterele durerii È™i examenul clinic nu pot stabili întotdeauna apartenenÈ›a durerii È™i atunci apelăm la analize, la explorări imagistice (ecografie abdominală, CT/RMN) sau la explorări endoscopice” afirmă Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog în cadrul Clinicii DigestMed.
Afecțiuni grave care se pot ascunde în spatele banalei dureri de stomacExistă cazuri în care durerea de stomac ascunde afecțiuni grave, motiv pentru care este important să fim atenți la anumite semne de alarmă.
Pacientul ar trebui să se îngrijoreze dacă durerea de stomac debutează la vârsta de peste 45-50 de ani, dacă resimte tulburări la înghițire, anemie, dacă are un istoric familial de cancer gastric, dacă se confruntă cu o scădere neintenționată în greutate, cu vărsături persistente, ori dacă asociaza sângerare digestiva superioara, situație în care varsă sânge roșu sau digerat, cu aspect de zaț de cafea, ori are scaune negre, lucioase ca păcura, cu sânge digerat.
„Probabil boala de care ne temem cel mai mult este cancerul gastric, care adesea este diagnosticat în stadii avansate È™i are un prognostic prost, cu o rată de supravieÈ›uire de aproximativ 27% la 5 ani. ÃŽn alte situaÈ›ii poate fi vorba despre o patologie tumorală cu altă origine (ficat/pancreas/colecist) sau despre o afecÈ›iune acută care necesită evaluare È™i intervenÈ›ie medicamentoasă sau chirurgicală promptă (colecistită acută, pancreatită acută, apendicită acută); în toate aceste situaÈ›ii, durerea poate avea aceeaÈ™i localizare ca durerea de stomac È™i ne poate „păcăli”.
Tocmai de aceea, prezentarea la medicul specialist este recomandată pentru evaluare completă È™i diagnostic precis. Chiar în absenÈ›a semnelor de alarmă, dacă durerea nu cedează la măsuri de dietă È™i tratament simptomatic este important să ne prezentăm la medicul specialist pentru investigaÈ›ii È™i tratament specific” adaugă Dr. Elena Ciupercă.
Factori de risc asociaÈ›i durerilor de stomacAlimentaÈ›ia necorespunzătoare, cu mese „sărite”, cu consum crescut de alimente acre sau iuÈ›i, băuturile carbogazoase, fumatul, alcoolul È™i stresul pot contribui la apariÈ›ia È™i persistenÈ›a durerilor de stomac.
„O cauză frecventă a afecÈ›iunilor stomacului este o bacterie extrem de răspândită, Helicobacter pylori. Din păcate, incidenÈ›a infecÈ›iei cu Helicobacter pylori se menÈ›ine crescută în È›ara noastră, la aceasta contribuind È™i tratamentele incomplete sau inadecvate folosite.
O altă cauză pentru durerile de stomac o reprezintă folosirea medicamentelor antialgice È™i a aspirinei în doză mică în afecÈ›iunile cardiologice. Persoanele în vârstă au frecvent boli osteoarticulare degenerative È™i/sau boli cardiace È™i primesc atât antialgice, în special antiinflamatoare nonsteroidiene cât È™i aspirină în doză cardiologică; acestea pot da dureri de stomac, eroziuni sau chiar ulcer gastric” afirmă Dr. Elena Ciupercă.
Dieta recomandată persoanelor care au frecvent dureri de stomacMenținerea unui program de mese regulate, la aproximativ 3-4 ore distanță, lipsa exceselor, evitarea alimentelor care cresc secreția acidă la nivelul stomacului (condimente iuți, alimente acre, băuturi carbogazoase, cafea, alcool) și a celor care reduc evacuarea stomacului, ducând astfel la distensia lui (grăsimi, dulciuri concentrate) sunt măsuri importante în cazul persoanelor care se confruntă frecvent cu dureri de stomac.
„De asemenea, atunci când avem nevoie de un medicament pentru durere se recomandă să îl luăm după masă, cu multă apă È™i doar când este într-adevăr necesar; este bine să optăm pentru analgezicele care afectează mai puÈ›in stomacul, cum este acetaminofenul (Paracetamol).
Atunci când durerile sunt uÈ™oare È™i nu sunt prezente semne de alarmă putem încerca să le calmăm prin măsuri de dietă È™i tratament cu medicamente care se pot achiziÈ›iona fără prescripÈ›ie medicală. Din această categorie fac parte antiacidele È™i medicamentele antisecretorii (fie de tipul antihistaminicelor anti receptori H2, cum este famotidina, fie de tipul inhibitorilor de pompă de protoni: omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol). Un astfel de tratament fara presciptie si evaluare medicala se ia pe termen scurt, de maxim 4-6 săptămâni”, avertizează Dr. Elena Ciupercă.