Ce înseamnă super-imunitatea la COVID-19
Aceștia prezintă un număr dublu de anticorpi la mai multe luni după ce au scăpat de infecția cu SARS-CoV-2.
Orășelul Vo Euganeo este unul dintre primele focare de COVID-19 din nordul Italiei și locul în care s-a produs primul deces provocat de COVID-19, pe 21 februarie 2020. Orașul a fost închis și păzit de soldați timp de două săptămâni, iar medicii au făcut numeroase teste și au studiat situația localnicilor.
Cercetătorii de la Universitatea din Padova au descoprit că oamenii din acest oraș prezentau anticorpi chair și la nouă luni de la infectare, iar aceștia nu își pierdeau eficacitatea. Mai mult, Enrico Lavezzo, unul dintre cercetători, a explicat că în cazul unor persoane, numărul de anticorpi creștea în loc să scadă.
Experții au testat 2.602 persoane din Vo Euganeo în mai 2020 și au observat că 162 dintre ei aveau imunitate, fiind infectați în lunile februarie și martie. 156 dintre aceștia au fost testați și în luna noiembrie, iar 129 dintre ei aveau în continuare anticorpi.
Totuși, ceea ce i-a uimit cu adevărat pe experți a fost super-imunitatea descoperită în cazul a 16 persoane, care aveau în noiembrie un număr dublu de anticorpi față de cel din luna mai.
„Credem că s-au reinfectat după luna mai. Virusul a intrat în corpul lor, a infectat câteva celule, dar a fost rapid eliminat de anticorpii pe care îi aveau deja. Dar s-a întâmplat altceva: virusul a stimulat producerea şi mai multor anticorpi. Niciunul dintre cei testaţi nu a prezentat simptome”, a explicat cercetătorul Lavezzo.
Bănuielile medicilor au fost confirmate în mare măsură după ce nouă din cei 16 localnici au mărturisit că au avut contact direct cu persoane bolnave de COVID după testele din luna mai.
Sursă foto: Shutterstock
Urmărește emsiunile tale preferate pe protvplus.ro: