Este sau nu eficientă vaccinarea BCG în lupta împotriva COVID-19? Cum a apărut legătura dintre cele două
OMS va evalua dovezile, atunci când acestea vor fi disponibile. OMS continuă însă să recomande vaccinarea BCG la nou-născuți, în țări sau regiuni cu o incidență ridicată a tuberculozei.
Cum a apărut legătura între vaccinul BCG și COVID-19?La 11 aprilie 2020, OMS și-a actualizat dovezile pe baze științifice, folosind termeni de căutare pentru COVID-19, coronavirus, SARS-CoV-2 și BCG. Ce a reieșit? În țările în care vaccinul BCG este folosit de rutină la nou-născuți sunt mai puține cazuri de COVID-19. Există dovezi experimentale realizate atât la animale, cât și la om, că vaccinul BCG (Bacille Calmette-Guérin) are efecte nespecifice asupra imunității. Aceste efecte nu au fost bine caracterizate, iar relevanța lor clinică nu este cunoscută. Până la noi informații, haideți să vedem ce știm despre BCG:
Vaccinul BCG se face în maternitate și previne formele severe de tuberculoză la copii. OMS continuă să recomande vaccinarea BCG neonatală în țări sau regiuni cu o incidență ridicată a tuberculozei. România are incidență mare de tuberculoză.
VEZI ȘI Vaccinurile: Pro sau Contra? Dezbatere Olivia Steer vs Mihai Craiu, medic pediatru
În România, numărul persoanelor infectate cu microbul Mycobacterium tuberculosis, cel care produce boala numită turberculoză, este mai mare decât al celor neinfectați. Ne spune chiar Organizația Mondială a Sănătății. Dar, dacă sunteți infectat, nu înseamnă că veți face boala.
”În România, infecția nu se tratează, se tratează boala, boală înseamnă că Mycobacterium Tuberculosis începe să devină activ , adică sistemul imunitar îi permite acest lucru”, spune dr. Beatrice Mahler , medic primar pneumolog. Boala apare când apararea imunitară e deficitară.
Ca să fie contagios, trebuie să stați în imediata apropiere a unui pacient, care are leziuni extinse în plămân, adica un pacient care nu stie de boală și nici nu o tratează. Transmiterea tuberculozei se face exclusiv respirator, prin picăturile mici de salivă eliminate de către bolnavul cu tuberculoză – prin tuse, strănut sau chiar vorbit. Boala nu se transmite prin contactul cu obiectele sau hainele purtate de bolnavul cu tuberculoză. Vaccinul BCG este cel care protejează de acestă afecțiune.
Vaccinul se poate administra și la maturitateVaccinul BCG se poate administra la persoane care nu sunt infectate, dar eficiența lui e nespecifică. Ce înseamna eficiență nespecifică? Vaccinul este produs dintr-o bacterie, care se transmite între bovine. La om, imunizarea produce o reacție imunitară bună, dar limitată. De aceea, în zonele din Moldova ori Oltenia, de unde provin cel mai multe cazuri de tuberculoză, medicul poate lua decizia revaccinarii, în viața adultă.
Vaccinul protejează de alergiiÎn Europa de Vest a fost eradicată tuberculoza. De aceea, vaccinul BCG nu se mai face. ”În țările în care se face BBG, există o incidență mai scăzută a bolilor alergice și autoimune. S-a observat și această corelație. Vaccinarea anti-tuberculoză BCG are un rol de stimulare a sistemului imunitar într-o directie bună”, spune dr. Brândusa Petruțescu, medic primar alergolog
Vaccinul, folosit în cancerul de vezicăCel mai frecvent tip de cancer de vezică afectează mucoasa urinară. E și cel mai blând. Pe lânga operație, medicii fac instilații direct în vezică cu vaccinul BCG.
”BCG este un vaccin adresat prevenirii tuberculozei, dar pentru că funcționează pe principiul imuno-terapiei, se introduce direct în vezica urinară, pentru că declașeaza un răspuns imun la nivelul vezicii urinare. Sunt stimulate limfocitele T citotoxice, implicate în declanșare răspunsului imun. Și aceste celule imunitare omoară celulele canceroase, posibil ramase în vezica urinară”, spune dr. Amedeia Niță, medic primar oncolog.
Limfocitele T cititoxice sunt, în mod natural, celulele care luptă cu toat celulele străine organismului uman. Acestea declanșează un lanț imun, care stimulează alte celule implicate în omorârea celulelor maligne – celulele Natural Killer.