Pacienții cu alergii alimentare sau la polen se pot vaccina? Răspunsul Ministerului Sănătății
În broșura special creată pentru a ajuta medicii de familie și medicii curanți, specialiștii din Minister au vorbit și despre vaccinarea pacienților care suferă de alergii alimentare, alergie la polen și streptomicină sau au făcut șoc anafilactic la antibiotic în trecut.
Astfel, vaccinarea este permisă pentru pacienții care suferă de alergii alimentare. „Conform CDC, pacienții cu istoric de alergii ușoare și moderate pot fi vaccinați. Persoanele care au antecedente de anafilaxie la alimente, la medicamente, înțepături de insecte etc. pot fi vaccinate împotriva COVID-19 atât timp cât nu sunt cunoscute a fi alergice la unul dintre componentele (excipienții) vacinului. În aceste situații se recomandă ca măsură de precauție monitorizarea mai îndelungată postvaccinal (30 minute)”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.
Specialiștii au vorbit și despre pacienții alergici la la polen și streptomicină care au făcut șoc anafilactic la antibiotic în trecut. Și aceștia pot face vaccinul anti-COVID, însă trebuie să discute cu medicul și să fie ținuți sub supraveghere.
„Conform EMA, istoricul de reacții alergice la orice alt vaccin sau orice terapie injectabilă fără legătură cu substanțele incluse în vaccinurile pe bază de ARNm împotriva COVID-19 nu reprezintă o contraindicație de vaccinare. Totuși, se impun măsuri de precauție speciale pentru aceste persoane, respectiv informarea/ sfătuirea acestora cu privire la eventualele riscuri ale dezvoltării unei reacții alergice severe și supravegherea mai îndelungată (30 minute) a pacienților cu acest istoric”, susțin specialiștii.
Sursă foto: Shutterstock
Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: