Cum funcționează ARN-ul mesager, tehnica ce sta la baza vaccinului anti-COVID Pfizer

Ministerul Sănătății a făcut noi precizări referitoare la vaccinurile anti-COVID în cadrul rubricii „Pastila de informare” lansată pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Specialiștii din Sănătate explică într-o postare recentă ce înseamnă ARN-ul mesager și cum funcționează acesta.

„ARN-ul mesager reprezintă un set de instrucțiuni pe care o celulă le folosește pentru a sintetiza proteine. După folosire se descompune complet și nu afectează celulele noastre.

ADN-ul unei celule conține informația genetică a acesteia, însă, pentru a o folosi, trebuie "tradusă" în proteine. Primul pas din acest proces este efectuat prin intermediul ARN-ului mesager (mRNA/ARNm)”, se arată în explicațiile Ministerului Sănătății.

ARN-ul mesager este un set de instrucțiuni pe care o celulă le folosește pentru a produce proteinele de care are nevoie, fără să afecteze în niciun alt fel organismul, fiind menit doar să-l ajute pe acesta să lupte cu diverse virusuri periculoase.

„ARN-ul mesager duce informația la fabrica de proteine a celulei, ribozomii. Prin intermediul acestora, informația genetică este transformată într-o proteină. ARN-ul mesager acționează că un manual tehnic pentru ribozomi. După ce informația ARN-ului mesager a fost tradusă, acesta va fi descompus în părțile sale componente, pe care corpul nostru le reciclează pentru a sintetiza ARN nou. Astfel, informația genetică purtată de ARN-ul mesager dispare din celulă, în urma sa rămânând doar proteina nou create”, se arată în explicațiile publicate de Minister.

Sursă foto: Shutterstock

 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Citeste si:

Citeste si