STUDIU: coronavirusul se poate răspândi mai repede prin vorbit, decât prin tuse

Un nou studiu arată că aerosolii emiși în timpul vorbirii răspândesc coronavirusul mai repede decât cei emiși prin tuse, potrivit The Guardian.

Noua cercetare arată că dacă o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2 vorbește cu o alta, riscul de a-i transmite și lui coronavirusul este mai mare decât dacă persoana infectată ar tuși.

Particulele emise în momentul vorbirii au nevoie de doar câteva secunde pentru a se răspândi la distanțe de peste doi metri, susțin experții de la Universitatea Cambridge.

Acesta este motivul pentru care răspândirea virusului are loc foarte ușor în spații închise, iar purtarea măștii este extrem de importantă.

„Aveți nevoie de măști, de distanțare și de o ventilație bună în încăperi, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu închis și să fie îndepărtate în siguranță“, spune prof. Pedro Magalhaes de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge.

Distanța de 2 metri este insuficientă pentru evitarea infectării, potrivit acestor cercetări recente ale experților, mai ales că în absența măștii și într-un spațiu închis, particulele emise de o persoană pot persista chiar și câteva ore în încăpere.

Sursă foto: Shuttersock

 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Citeste si:

Citeste si