Vaccinarea antigripală: protejează-te pe tine și pe cei dragi
Gripa sezonieră este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare. Aceasta poate provoca complicații grave, cu până la 50 de milioane de cazuri simptomatice, peste 1,4 milioane de spitalizări și 23.000 de decese legate de gripă în Europa, cauzate anual de infecții ale tractului respirator inferior.
Impactul infecției gripale asupra mortalității în rândul grupurilor cu risc ridicat este și mai accentual. De aceea, este recomandat ca persoanele vulnerabile să fie vaccinate antigripal. Această categorie de persoane include:
- persoanele cu vârsta peste 65 de ani,
- femeile însărcinate,
- copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani,
- persoanele cu afecțiuni medicale cronice
- lucrătorii din domeniul sănătății.
Cu toate acestea, vaccinarea anuală împotriva gripei nu se limitează doar la categoriile de persoane expuse riscului, ci și la familiile, prietenii și colegii aflaţi în contact cu aceştia.
Viatris, companie globală din domeniul sănătății, a pus la dispoziţia pacienţilor din România, Influvac®Tetra, vaccinul său inactivat tetravalent împotriva gripei pentru sezonul gripal 2024-2025. Acesta conţine tulpinile gripale recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale din acest sezon.
Vaccinul gripal al companiei Viatris este indicat pentru profilaxia gripei, în special la persoanele cu risc crescut de complicații asociate. Totodată, acesta este recomandat pentru adulți, inclusiv
cu vârstă peste 65 de ani, pentru adolescenţi și copii începând cu vârsta de 6 luni și peste şi poate fi utilizat oricând pe perioada sarcinii.
Influvac®Tetra, vaccin gripal inactivat tetravalent, este disponibil şi poate fi achiziționat din farmaciile cu circuit deschis, pe baza unei prescripții medicale de la medicul de familie sau de orice altă specialitate.
„Vaccinul gripal Viatris, Influvac®Tetra, contribuie de peste un deceniu la prevenirea cazurilor de gripă sezonieră din România, jucând un rol important în protejarea sănătății publice.
Sprijinim inițiativa Ministerului Sănătății de a crește rata de vaccinare, şi, în spiritul angajamentului nostru de a contribui la protecția împotriva gripei sezoniere, Viatris România a implementat campania educaţională adresată publicului larg #PregătiţiPentruGripă, care include un website dedicat www.vaccinare-antigripala.ro, precum şi materiale educaţionale destinate pacienţilor.
Vaccinul gripal Viatris este de mai mulţi ani o soluție pentru întreaga familie – începând de la vârsta de 6 luni şi până la seniorii de peste 65 de ani Astfel, contribuie la extinderea accesului la imunizarea gripală în mod sustenabil, în România,” declară Dana Duma Inczeffi, Country Manager Viatris România.
De ce este recomandată vaccinarea antigripală?
· Reducerea consecinţelor grave:
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea antigripală poate reduce cu 60% morbiditatea și cu până la 80% mortalitatea legată de gripă.3 Pentru pacienții cu boli cronice netransmisibile, menținerea unei acoperiri vaccinale ridicate este esențială, deoarece reduce riscul de mortalitate, spitalizări și complicații.
Studiile științifice au arătat că vaccinarea antigripală anuală în populaţia pediatrică este o măsură eficientă de prevenire a gripei și poate salva vieți, scăzând cu până la 75% șansele de a contracta infecții severe și cu până la 41% riscul de spitalizare a copiilor.
· Imunitatea în comunitate:
Vaccinarea copiilor de la vârsta de 6 luni și peste, poate fi benefică, nu doar pentru protecția individuală, ci şi pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile. Fiecare persoană poate fi un vehicul potențial pentru răspândirea virusului prin rețeaua de contacte din comunitate. Prin urmare, asigurarea unei protecții adecvate pentru toți ajută la minimizarea riscului, începând cu cei care sunt cei mai susceptibili la consecințele grave ale gripei.
· Prevenţie cost-eficientă:
Creșterea ratelor de vaccinare la 75% în rândul populaţiei cu risc crescut ar preveni până la 1,7 milioane de cazuri de gripă sezonieră, ar evita peste 30.000 de spitalizări și 750.000 de vizite la medic și ar salva mai mult de un milion de zile de muncă pierdute.
Siguranță și eficacitate dovedite:
Vaccinurile disponibile la nivel mondial pentru controlul gripei sezoniere sunt bine tolerate, eficiente și au potențialul de a preveni morbiditatea și mortalitatea semnificativă asociată infecției gripale.
Creşterea acoperirii vaccinale ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare țară, prin optimizarea utilizării tuturor vaccinurilor disponibile.
Vaccinarea anuală împotriva gripei este crucială, indiferent de tipul de vaccin ales, fiind o măsură simplă, dar eficientă pentru protejarea individuală și a celor din comunitate.
Foto: Shutterstock