De ce ne dor genunchii? Condromalacia patelară explicată de medicul ortoped 

Durerea de genunchi a devenit una dintre cele mai comune afecțiuni de care oamenii au parte, mai ales în cadrul anumitor categorii de persoane, în special după o anumită vârstă. 

De cele mai multe ori, această problemă apare atunci când cartilajul care acoperă suprafețele articulare ale oaselor se deteriorează, iar primele semne sunt legate de dureri și o stare de disconfort. În termeni medicali, afecțiunea despre care vorbim poartă denumirea de condromalacie și este foarte des întâlnită în sfera ortopedică, mai ales în cazul articulației genunchiului. Pentru a înțelege pe deplin mecanismul care duce la această problemă de sănătate, precum și care sunt metodele de prevenție și de tratament, stăm de vorbă cu unul dintre cel mai reputați medici ortopezi din România, chirurgul Vlad Predescu, specializat în protezare articulară și traumatologie sportivă. 

 

Primele simptome 

Dintre toate formele acestei afecțiuni, cea mai des întâlnită este condromalacia patelei, respectiv măcinarea cartilajului dintre rotulă și femur, având ca efect durerea în porțiunea din față a genunchiului, în special la urcatul și coborâtul treptelor. În anumite situații, simptomele se manifestă la condusul mașinii pe distanțe lungi sau în momentul în care pacientul vizionează un film sau un spectacol, astfel încât stă mult timp cu genunchii îndoiți și, astfel, apar durerile și nevoia de a întinde picioarele. „Am remarcat, de asemenea, că, în timpul pandemiei, dar și după, a crescut numărul celor care au început să meargă pe munte, existând persoane care au prezentat dureri la coborâre, mergând până la cazuri extreme care au rămas blocate pe munte sau au fost nevoite să coboare cu spatele din cauza durerilor extrem de accentuate pe partea anterioară a genunchiului.”, completează doctorul Predescu. 

De asemenea, o altă grupă de pacienți care se prezintă la medic prezintă senzația “de frecare, de scârțâit al rotulei”, atunci când coboară pe scări și relatează faptul că toată lumea din casă știe când aceștia coboară scările.

 

Specificul afecțiunii 

Dacă facem referire la vârsta la care apare, cauzele acestei afecțiuni sunt destul de clare: în primul rând, apare la pacienții peste 50-55 de ani, ca o formă firească de îmbătrânire, în special în zonele cu o uzură mare, așa cum este, în mod firesc, articulația genunchiului. A doua mare categorie este reprezentată de tinerii activi, care practică sporturi frecvent, fiind un rezultat al suprasolicitării, rănirii sau a stresului excesiv asupra genunchiului. "Din punct de vedere statistic, condromalacia afectează femeile mai des decât bărbații, deoarece femeile prezintă presiuni laterale mai mari asupra rotulei. Acestea sunt explicate prin faptul că persoanele de sex feminin prezintă o malformație din naștere în dezvoltarea articulației femuro-patelare, cunoscută sub denumirea de displazie femuro-patelară. „În alte cazuri, sunt prezente anomalii ale poziției rotulei care este mai sus situată sau chiar malformații de rotație a femurului și a gambei. Toate aceste cauze pot fi întâlnite singure sau combinate și i-au determinat pe vechii clinicieni să le denumească “aliniere mizerabilă a genunchiului sau kissing patella”, atunci când, din punct de vedere estetic, putem observa niște genunchi torsionați în care rotulele sunt ușor ascuțite și privesc una spre cealaltă”, detaliează medicul ortoped. 

 

Factori declanșatori 

De asemenea, persoanele care au suferit o luxație, o fractură sau altă accidentare la rotulă pare ca sunt mai predispuse la condromalacie.”, este de părere doctorul Predescu. Totodată, sunt și alți factori care pot influența apariția acestei afecțiuni, printre acestea aflându-se dezechilibrele musculare între grupele mușchilor membrului inferior, instabilitatea rotulei din diferite motive medicale și, nu în ultimul rând, o anatomie anormală a genunchiului sau picioarele care au forma literei “X”. În alte situații, obezitatea reprezintă un factor declanșator relevant pentru că, în flexia genunchiului, presiunea de pe rotulă crește de 3-8 ori greutatea corpului, în funcție de gradul de flexile. Astfel, cartilajul de pe rotulă este supus unor presiuni exagerate, ceea ce duce în timp la fisurarea acestuia. 

 

Evaluarea clinică

Diagnosticul acestei afecțiuni se realizează, de obicei, în cabinetului medicului ortoped, după o evaluare completă a stării pacientului, coroborată cu o discuție aplicată cu acesta, pentru a identifica inclusiv motivele care au dus la apariția condromalaciei. Există numeroase teste clinice realizate de chirurg, prin care acesta poate stabili mai mulți parametri ai articulației genunchiului. De exemplu, sunt teste de evaluare a stabilității rotulei, apoi, de provocare a durerii. De multe ori, pacientul spune că nu suportă să fie atinsă rotula sau mișcată pentru că apare imediat disconfortul sau durerea. De asemenea, se poate examina alinierea genunchiului sau rotația anormală a acestuia.

 

Evaluarea imagistică

În mod normal, sunt necesare si investigații imagistice, precum un RMN sau cu CT, iar radiografiile pot evalua, în primă fază, structura osoasă a articulației, pentru a fi eliminate alte afecțiuni din tabloul clinic. În fazele incipiente, kinetoterapia poate avea rezultate excelente, astfel încât mușchii genunchiului să fie întăriți și rotula să își îmbunătățească poziția în șanțul femural. De asemenea, spre finalul perioadei de recuperare, pot fi realizate și exerciții de reintroducere în circuitul sportiv, cu un grad de dificultate ușor, ulterior devenind din ce în ce mai complexe. Printre acestea amintim alergarea moderată și săriturile ușoare, adaptate pacientului. 

 

Kinetoterapia poate da rezultate

Din punct de vedere statistic, se consideră faptul că, printr-o kinetoterapie corect realizată, cel puțin în 50% din cazuri simptomele se reduc sau dispar. Deseori, se pot face greșeli în programul de antrenament și exercițiile de tipul genoflexiunilor sau a fandărilor, în loc să fie eliminate, acestea sunt introduse și, astfel, simptomele dureroase cresc, motiv pentru care încrederea pacientului în eficiența tratamentului scade. Tratamentul chirurgical este extrem de variat și complex deoarece cauzele condromalaciei sunt numeroase și, uneori, greu de depistat. Orice tratament chirurgical trebuie efectuat numai după epuizarea tratamentului de kinetoterapie și după modificarea tipului de activități sportive practicate. 

 

Intervenția chirurgicală, o opțiune

Din punct de vedere chirurgical, cea mai comună intervenție în cazuri de condromalacie avansată este cea de debridare artroscopică a zonelor de cartilaj afectate, cu scopul de a reduce senzația de durere și de a crește mobilitatea articulației. Însă acest tratament nu rezolvă cauza și, de asemenea, are efect limitat în timp. Atunci când cartilajul articular este complet afectat și eroziunea s-a produs până la nivelul osului, se poate alege o tehnică de regenerare a cartilajului articular cu ajutorul unei membrane artificiale. Aceasta acoperă defectul și stimulează refacerea cartilajului cât mai aproape de cel natural.

 

Osteotomia personalizată 

Doctorul Vlad Predescu susține că tehnicile de refacere a cartilajului nu sunt eficiente dacă simultan cu respectivele proceduri nu se corectează și alinierea genunchiului sau a rotulei. În cazul în care rotula este prea sus poziționată, atunci se poate muta inserția acesteia mai jos. Dacă genunchii nu sunt axați, una dintre tehnicile cele mai noi este cea a osteotomiei personalizate, în care, cu ajutorul simulării 3D, medicul ortoped generează modelul virtual al genunchiului, măsoară diformitățile, concepe planul chirurgical și analizează corecția. Apoi, se face o printare 3D a unui ghid care conține informațiile de tăiere și de corecție. Cu ajutorul acestuia, sunt realizate secțiunile osoase și realinierea genunchiului, pentru a crește cât mai mult precizia actului chirurgical.

 

Recuperarea post-operatorie 

Din punct de vedere ligamentar, pentru a crește stabilitatea rotulei, poate fi nevoie de reconstrucția ligamentului patelo-femural sau, în cazul în care rotula a prezentat multiple luxații, poate fi nevoie de adâncirea articulației femurului cu rotula. Pentru a face și mai eficient tratamentul, uneori este nevoie de combinarea mai multor tehnici și chiar efectuarea etapizată a acestora. După toate aceste operații complexe, medicul ortoped reamintește că este nevoie de kinetoterapie intensivă și motivație puternică a pacientului, întrucât controlul durerii este esențial pentru un rezultat bun.

 

Citeste si:

Citeste si