(P) Disconfortul toracic: când să te alarmezi și când nu

Disconfortul toracic, manifestat ca o durere sau o senzație de apăsare în piept, poate semnala anumite afecțiuni severe sau poate fi doar rezultatul unei stări de stres sau indigestii trecătoare. Citește acest articol ca să afli în ce situații trebuie să mergi urgent la doctor.

 

Cauzele durerii în piept 

Durerea sau apăsarea în piept se poate produce din diferite cauze. Cel mai des întâlnite sunt:

  • stresul, anxietatea, crizele de panică, hipertensiunea;
  • leziuni sau afecțiuni ale mușchilor toracelui, coastelor sau nervilor intercostali;
  • probleme digestive sau gastroesofagiene;
  • boli cardiovasculare, inclusiv atacul de cord;
  • afecțiuni pulmonare, inclusiv criza de astm.
Semnale de alarmă în cazurile de durere în piept

Disconfortul toracic (durerea sau apăsarea în piept) poate fi un simptom al unei afecțiuni grave dacă:

  • durerea este intensă și a apărut brusc, inexplicabil;
  • ai senzația de presiune violentă, strangulare sau apăsare puternică;
  • disconfortul se extinde la gât, mandibulă, umeri, brațe sau spate;
  • apare împreună cu alte simptome neplăcute, cum ar fi transpirații reci și abundente, anxietate intensă, dificultăți de respirație (dispnee), palpitații (bătăi rapide sau neregulate ale inimii), greață și vărsături sau senzație bruscă de amețeală și slăbiciune în corp.

În oricare dintre aceste situații trebuie să iei legătura urgent cu medicul. În urma examinării și investigațiilor, doctorul va putea stabili cu exactitate diagnosticul. Astfel se vor putea exclude sau depista la timp problemele grave de sănătate.

Examinarea medicală și investigațiile necesare depistării cauzei durerilor în piept
  1. Anamneza. Doctorul te va întreba despre simptomele cu care te-ai confruntat: localizarea, durata și intensitatea durerii, condițiile în care s-a intensificat sau s-a diminuat. De asemenea, te va întreba despre istoricul tău medical.
  • Examenul clinic. Medicul te va consulta și eventual va solicita să faci anumite investigații pentru a putea stabili cauzele durerii toracice.
  • Teste. În funcție de situație, este posibil să ți se facă următoarele teste:
  1. Pulsoximetrie - măsurarea nivelului de oxigen din sânge cu un senzor plasat pe deget;
  2. Electrocardiogramă (EKG sau ECG);
  3. Radiografie toracică.
Informează-te numai din surse sigure, iar la primul semnal de alarmă adresează-te medicului de familie!

Este firesc și benefic să ai grijă de sănătatea ta și să vrei să fii informat, dar nu toate articolele de pe internet sunt demne de încredere. Informează-te numai din surse sigure, iar dacă organismul tău îți dă semnale de alarmă, ia legătura cu medicul tău de familie.

După cum am arătat, durerile și senzația de apăsare în piept pot fi simptomele unor afecțiuni diferite, iar interpretarea lor greșită poate avea consecințe foarte grave. De la o stare de stres sau suprasolicitare la o leziune a unui mușchi sau a unei coaste este o diferență uriașă. Iar confundarea manifestării unor afecțiuni cardiovasculare cu simptomele astmului bronșic îți poate pune viața în pericol. 

Cea mai bună strategie de prevenție este să mergi la controalele medicale periodice și să-ți faci cu regularitate analizele de rutină. Și, așa cum am mai spus, anunță-ți imediat doctorul de familie dacă apar simptome ciudate.

Citeste si:

Citeste si