Dieta care ne ajută să topim grăsimea abdominală viscerală. Nutriționist: Să evităm carbohidrații simpli!

Când vor să slăbească cele mai multe persoane se concentrează exclusiv pe pierderea kilogramelor pe cântar, și nu au o strategie eficientă pentru a scăpa de de grăsimea depusă în zona taliei. 

Dincolo de aspectul estetic și disconfort, depunerile de grăsime în zona viscerală pot cauza multe probleme de sănătate și din păcate o dietă simplă de deficit caloric nu le poate rezolva.

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates explică pe larg care sunt consecințele neștiute ale depunerii de grăsime din zona taliei, cum putem scăpa rapid de burtă,  fără diete restrictive sau sport epuizant, cum putem să slăbim minim 20 de kilograme în mod armonios, fără înfometare și fără riscul de a ne îngrășa din nou, și cum ne putem elibera metabolismul de pericolele asociate cu adipozitatea viscerală crescută.

“Când depui multă grăsime în zona abdomenului, aceasta se depune și în exterior, între mușchi și piele, și în interior, în jurul organelor interne. Deși grăsimea de pe exterior este supărătoare mai ales vizual, grăsimea de pe interiorul abdomenului este însă mult mai periculoasă pentru sănătate! Dureri de spate permanente, modificări de postură și risc crescut de diastază abdominală, rezistență la insulină, ficat gras, hipertensiune arterială, probleme hormonale, incontinență urinară, scăderea libidoului, sindrom premenstrual agresiv.

Toate astea sunt consecinte ale depunerii de grăsime pe burtă, însă femeile nu știu cum să își structureze dietele că să scape de toate aceste probleme. Și totuși, soluții există. Deși nu poți slabi localizat, poți implementa un sistem coerent de slăbire care să reducă inflamația, să scadă rezistenta la insulină și să creeze echilibru postural.

Grăsimea abdominală viscerală

Grăsimea viscerală este stocată în cavitatea abdominală și înconjoară organele interne. Este asociată cu o serie lungă de probleme grave de sănătate:

● Tulburări metabolice: Grăsimea viscerală este asociată cu rezistența la insulină și sindromul metabolic, care pot duce la diabet de tip 2.

● Boli cardiovasculare: Există un risc crescut de boli de cardiovasculare din cauza substanțelor inflamatorii și citokinelor eliberate de grăsimea viscerală.

● Alte riscuri de sănătate: La femei, grăsimea viscerală este, de asemenea, legată de cancerul de sân și necesitatea intervenției chirurgicale la vezica biliară.

Pentru a aborda grăsimea viscerală, se recomandă o combinație de dietă echilibrată, exerciții fizice și schimbări de stil de viață. 

“O dietă modificată de tip mediteranean și exercițiile aerobice moderate executate cu greutăți mici sunt strategii eficiente pentru a reduce din grăsimea depusă în interiorul cavitații abdominale.

Din perspectiva alimentară, o dietă care asigură cel puțin 30 de grame de fibre alimentare provenind dintr-o varietate largă de fructe și legume și proteine slabe provenind din pește sălbatic și carne de pui sau curcan crescut liber, formează baza unui plan alimentar antiinflamator care susține pierderea semnificativă în greutate.

Planul alimentar ar trebui să evite carbohidrații simpli, oferind în schimb energie din cereale neprocesate, natural fără gluten (orez, ovăz, quinoa, amarant, porumb, hrișcă sunt unele dintre cele mai bune opțiuni). În plus, este nevoie de cel puțin 20 de sortimente de legume și fructe diferite consumate săptămânal, pentru o bună sănătate digestivă.

În ceea ce privește sportul, acest tip particular de adipozitate răspunde foarte bine la efortul cardiovascular însoțit de un grad de rezistență fizică medie. Orele de aerobic în grup, clasele moderate de ridicare a greutăților sau antrenamentele tip circuit sunt benefice în acest sens.”, recomandă Cori Grămescu.

Grăsimea abdominală subcutanată

Grăsimea subcutanată este situată chiar sub piele și este mai puțin asociată direct cu riscurile pentru sănătate în comparație cu grăsimea viscerală. Cu toate acestea, o cantitate excesivă de grăsime subcutanată poate indica o compoziție corporală nesănătoasă și poate sugera prezența excesului de grăsime viscerală sau chiar unele probleme hormonale .

“În timp ce grăsimea subcutanată este necesară pentru protecție și stocarea energiei, prea multă poate duce la boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. 

Pentru femeile cu un strat semnificativ de grăsime subcutanată, antrenamentul cu greutăți pentru dezvoltarea masei musculare și o dietă bogată în proteine poate fi benefică, mai ales dacă aceste schimbări sunt însoțite de sesiuni mai lungi (60 de minute) de exerciții cardio cu intensitate scăzută pentru a reduce depozitele de grăsime pe corp.”

Ambele tipuri de grăsime abdominală pot fi gestionate eficient printr-un plan personalizat de dietă, regimuri de exerciții și modificări ale stilului de viață. 

Foto Imago
Citeste si:

Citeste si