Creștere îngrijorătoare a cazurilor de cancer de piele în stadiu avansat. Specialiștii ne spun care sunt cauzele
Specialistul atrage atenția asupra faptului că numărul cazurilor de tumori maligne de piele a crescut în ultimul an. Cancerele de piele sunt cele mai întâlnite tipuri de cancere diagnosticate la nivel mondial, cu peste 1,5 milioane de cazuri nou-diagnosticate în 2020.
Care sunt cauzele creșterii incidenței cancerului de piele
Această creștere este pusă în legătură directă cu efectele pandemiei asupra accesului la serviciile medicale și cu modificările climatice care au amplificat expunerea la radiațiile solare.
”ÃŽn 2023 am diagnosticat în clinică peste 2000 de tumori maligne de piele. IncidenÈ›a cred că este foarte mare È™i pentru că suntem în perioada de după pandemie, în care a existat un vid în prezentarea la medic si în diagnosticarea precoce. ÃŽn această perioadă, mulÈ›i oameni au amânat investigaÈ›iile de rutină, ceea ce a dus la întârzieri în diagnosticarea È™i tratamentul cancerului de piele. Astfel, ne confruntăm acum cu din ce în ce mai multe diagnostice complexe È™i grele. ÃŽn plus, stăm mai mult la soare, nu ne protejăm adecvat, iar clima s-a schimbat È™i ea – avem o agresiune solară mai intensă, iar efectele se văd pe piele”, explică Dr. Mihaela Leventer.
Medicul subliniază că agresiunea solară observată în ultimii ani se suprapune cu factori genetici care predispun pacienții, creând un mediu propice dezvoltării cancerului cutanat.
OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii avertizează că incidenÅ£a cancerului de piele ar putea creÅŸte cu aproape 50% până în anul 2040. ÃŽn faÈ›a acestei realități, Dr. Leventer îndeamnă la o educaÈ›ie riguroasă privind protecÈ›ia solară È™i la includerea controlului sănătății pielii în lista anuală de controale medicale. ”Oamenii ar trebui să acorde aceeaÈ™i importanță examinărilor dermatologice precum celor stomatologice sau vizitelor la medicul de familie, pentru a preveni È™i depista precoce afecÈ›iunile cutanate, inclusiv cancerul de piele”, arată Dr. Leventer.
Astfel, potrivit specialistului, este esențial să facem o autoexaminare lunară a pielii și să fim atenți la leziunile care își schimbă culoarea sau nu se vindecă, care dezvoltă o cojiță ce reapare după îndepărtare sau care sângerează. De asemenea, trebuie să acordăm o atenție deosebită leziunilor nodulare, chiar și dacă nu prezintă culoare, în special dacă au apărut recent și cresc rapid în dimensiune.
Pentru a nu pierde din vedere toate elementele, în timpul autoexaminării, putem È›ine cont de ”regula ABCDE”. Acesta este un ghid simplu È™i eficient pentru identificarea potenÈ›ialelor leziuni suspecte È™i constă în analizarea următoarelor caracteristici: asimetrie, margini neregulate, culoare neuniformă, dimensiune (mai mare de 6 mm) È™i evoluÈ›ie în timp.
Foto Imago