Dr. Bogdana Bănescu oferă soluții pentru pacienții cu obezitate care se confruntă și cu alte probleme, inclusiv de fertilitate

Obezitatea este o problemă de sănătate acută la nivel mondial: în anul 2020, aproape un miliard de oameni de pe glob, adică una din șapte persoane suferea de obezitate, iar până în 2035 se estimează că 1,9 miliarde de oameni vor trăi cu obezitate.

 

Situația devine problematică și în țara noastră. Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în România în anul 2022, 2 din 100 de persoane se aflau în evidenţa medicală cu diagnosticul de obezitate.

Dr. Bogdana Bănescu, Medic Primar Chirurgie Generală, a stat de vorbă cu Andreea Groza, la Doctor de bine, și a povestit despre modul în care obezitatea poate afecta fertilitatea, dar și despre soluționarea concomitentă a acestor două probleme, despre metode aflate la îndemână și despre speranța pe care pacienții cu obezitate o pot regăsi.

De ce este obezitatea o problemă de sănătate gravă și care sunt provocările asociate

Dr. Bogdana Bănescu, Medic Primar Chirurgie Generală: Suntem și noi în rândul țărilor care au declarat obezitatea ca și boală. Apar o multitudine de probleme care se asociază cum ar fi hipertensiunea, diabetul zaharat, problemele osteoarticulare sau tulburări de fertilitate.

Cum este influențată fertilitatea și de ce?

Dr. Bogdana Bănescu, Medic Primar Chirurgie Generală: Țesutul adipos în exces reacționează ca un țesut care produce hormoni. Se secretă anumite substanțe chimice care dezechilibrează organismul nostru.

De ce anumite persoane nu pot pierde în greutate prin metode tradiționale

Dr. Bogdana Bănescu, Medic Primar Chirurgie Generală: Avem o viață stresantă, obosim să ținem acest regim, ni se schimbă obiceiurile alimentare, ni se schimbă jobul, devenim mult mai sedentari, atunci se acumulează kilograme. Mulți obținem scădere ponderală, provocarea este să reușim să le menținem.

Care sunt avantajele intervențiilor bariatrice și căror pacienți le sunt recomandate?

Dr. Bogdana Bănescu, Medic Primar Chirurgie Generală: Ținând cont că obezitatea e o boală,, atunci o metodă sigură și eficientă este chirurgia bariatrică. Intervențiile sunt de mai multe tipuri, de aceea pacientul trebuie să facă investigații preoperatorii. Ulterior, pacientul decide, împreună cu medicul chirurg, care intervenție este potrivită pentru greutatea și obiectivele sale.    

De ce intervenția de Gastric Sleeve este cea mai utilizată dintre intervențiile bariatrice și care sunt avantajele acesteia față de alte metode?

Dr. Bogdana Bănescu, Medic Primar Chirurgie Generală: Gastric Sleeve este cea mai utilizată intervenție,  pentru că are marele avantaj de a păstra fiziologia tractului intestinal.(...) Dezechilibrele care pot să apară după operație sunt mult mai mici.  

Cât de repede se reduc tulburările hormonale după o astfel de intervenție?

Dr. Bogdana Bănescu, Medic Primar Chirurgie Generală: Sunt multe cupluri care sunt trimise către chirurgul specializat în chirurgie bariatrică de medicul ginecolog.(...) Într-un an de zile hormonii revin la o normalitate, după care se pot să înceapă programul de fertilizare sau de stimulare ovariană. Sau, de multe ori, se obține sarcină pe cale naturală.

 

Cum este afectat fătul în cazul în care mama a suferit o intervenție tip gastric sleeve, ținând cont de faptul că mama consumă o cantitate limitată de alimente? Dar organismul mamei?

Dr. Bogdana Bănescu, Medic Primar Chirurgie Generală: Bebelușul nu o să fie deloc afectat, dimpotrivă. Beneficiile sunt majore. Un bebeluș care se formează în burtica unei persoane care are obezitate poate să aibă foarte multe complicații. Poate să se nască prematur, sau cu o greutate mare. În plus, mama poate avea probleme cu diabetul gestațional. Dacă mama a ajuns la normopondere înainte de sarcină, aceste complicații sunt foarte mici.

Care e riscul pentru femeile cu obezitate pentru cancer de ordin ginecologic?

Dr. Bogdana Bănescu, Medic Primar Chirurgie Generală: Chiar dacă pacienta a avut sau nu copii, există boli ginecologice influențate de greutate. De exemplu, hiperplazia de endometru, o stare precursoare cancerului de endometru. (...) Endometrul este țesutul din interiorul uterului care se elimină în timpul menstruației lunare. Se formează în partea a doua a ciclului, astfel încât să reprezinte culcușul unde oul fecundat să fie depozitat. Pe măsură ce înaintăm în vârstă poate să apară această hiperplazie de endometru.

Dr. Bogdana Bănescu, Medic Primar Chirurgie Generală, este parte din echipa de medici a Centrului de Excelență în Chirurgia Obezității din cadrul Ponderas Academic Hospital, REGINA MARIA – Rețeaua Privată de Sănătate.

Citeste si:

Citeste si