Dieta care scade riscul de apnee în somn, o afecțiune mai gravă decât pare
Studiile au descoperit că limitarea cărnii roșii și consumul de cereale integrale, leguminoase și o varietate de fructe și legume colorate pot reduce colesterolul și riscul de boli cardiovasculare, pot preveni diabetul de tip 2 și chiar pot prelungi viața oamenilor.
O dietă sănătoasă bazată pe plante ar putea fi cheia prevenirii și unui sindrom periculos: Sindromul de apnee în somn obstructiv (SASO).
Apneea în somn este o tulburare din cauza căreia respiraţia se opreşte şi începe în mod repetat în timpul somnului. OSA este un tip de apnee în timpul căreia respiraţia este întreruptă de un blocaj al fluxului de aer.
Simptome OSA (apneea obstructiva în somn)
Peste 900 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani din întreaga lume suferă de forme uşoare până la severe de OSA, o afecţiune ale cărei simptome pot include tensiune arterială ridicată, somnolenţă în timpul zilei, sforăit puternic şi risc mai mare de complicaţii cardiace, renale şi metabolice.
O dietă sănătoasă bazată pe plante ar putea fi cheia prevenirii apneei obstructive în somn (OSA), au descoperit autorii unui studiu realizat în Australia. Persoanele cu o dietă bogată în alimente pe bază de plante au avut cu 19% mai puţine riscuri de a suferi de OSA, în comparaţie cu persoanele care au o dietă săracă în alimente pe bază de plante.
Dieta sănătoasă bazată pe plante reduce inflamaţia şi obezitatea
Dieta bazată pe plante este una sănătoasă, care limitează alimentele foarte procesate sau încărcate cu zahăr. Deşi s-a constatat că alimentele sănătoase pe bază de plante ajută la prevenirea OSA, cercetarea a constatat că persoanele cu o dietă nesănătoasă pe bază de plante - caracterizată de un consum ridicat de cereale rafinate, băuturi îndulcite cu zahăr, alimente sărate şi deserturi - aveau cu 22% mai multe riscuri de a suferi de OSA decât cele care consumau cantităţi reduse din aceste alimente.
Afecțiunea OSA poate avea un efect negativ asupra organismului și asupra calității vieții. Sindromul de apnee în somn poate duce la diabet, demență sau infarct.
Foto Imago