Alimentul care scade colesterolul, curăță arterele și este recomandat femeilor în vârstă de 50 de ani la micul dejun
La vârsta de 50 de ani, multe femei constată că nivelul colesterolului lor crește chiar dacă continuă să mănânce aceleași alimente. Motivul este o scădere a estrogenului, un hormon care joacă un rol important în controlul nivelului de colesterol din organism.
Ce este colesterolul?Colesterolul este o substanță ceroasă care se găsește în toate celulele și este esențială pentru o serie de funcții. Cu toate acestea, atunci când nivelul de LDL sau de colesterol rău crește, există un risc crescut de acumulare de plăci în artere. Placa este un amestec de grăsime, colesterol și alte substanțe care se poate acumula pe pereții arterelor, îngustându-le și împiedicând fluxul sanguin.
Această îngustare a arterelor, cunoscută sub numele de ateroscleroză, este foarte dăunătoare pentru sănătatea cardiovasculară. Arterele blocate sau îngustate împiedică alimentarea cu sânge și oxigen a diferitelor părți ale corpului, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme legate de circulația sângelui.
Dieta este esențială pentru a controla nivelul colesterolului și pentru a menține arterele libere. Și există un aliment care este foarte eficient în acest sens. De aceea, este recomandat în special femeilor în vârstă de 50 de ani. Este vorba despre ovăz.
Potrivit Fundației Spaniole de Nutriție, această cereală este o adevărată comoară nutrițională care, spre deosebire de alte cereale, oferă mai puțini carbohidrați, dar mai multe grăsimi sănătoase pentru inimă (mono și polinesaturate).
Bogăția sa în fibre, care ajută la eliminarea colesterolului, și în antioxidanți, precum vitamina E, care acționează ca un elixir al tinereții pentru artere, fac din această cereală un adevărat scut anti-colesterol. Ovăzul este, de asemenea, bogat în fier, magneziu, zinc, fosfor, tiamină (vitamina B1), vitamina B6 și folați.
Ovăzul este o sursă bogată de beta-glucani, un tip de fibre solubile care se găsesc în stratul exterior al boabelor. Acești beta-glucani au capacitatea de a se lega de colesterol în tractul digestiv, împiedicând absorbția acestuia și favorizând eliminarea lui prin fecale. În acest sens, ele acționează ca un reductor eficient al LDL sau colesterol rău, care este colesterolul care se lipește de artere.
Beta-glucanii au, de asemenea, proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Prin reducerea inflamației și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, ele ajută la menținerea arterelor sănătoase, puternice și flexibile și previn formarea plăcilor aterosclerotice.
foto: shutterstock.com