Mai mulți români s-au întors din Zanzibar cu malarie. Recomandările medicilor când plecăm în vacanță
11 cazuri de malarie în România
Patru cazuri de malarie severă au fost înregistrate în ultima luna la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, în cazul unor pacienţi care călătoriseră recent în Zanzibar. În ultimele 3 luni, în România, au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar, specia Anopheles, în zonele endemice. Semnele şi simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree precum şi alte manifestări.
Specialiştii afirmă că diagnosticul malariei se realizează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unităţi medicale specializate.
Ce trebuie să știe cei care călătoresc
Agenţiile de turism sunt îndemnate să îndrume turiştii către cabinetele medicale specializate în boli infecţioase şi medicina călătoriei, pentru a obţine informaţiile medicale necesare înainte de plecarea în călătorie.
Tratamentul este alcătuit din medicamente antimalarice, dar este foarte importantă și protecția împotriva înțepăturilor de țânțari.
„Pentru turiştii care călătoresc în destinaţii ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecţioase şi, dacă destinaţia o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât şi a altor afecţiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”.
Totul despre malarie: simptome, prevenție, tratamentMalaria este o boală severă, care la om poate fi cauzată de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale și Plasmodium Malariae), care sunt transmise prin înțepătura infectantă a unei femele de țânțar Anopheles.
Malaria, transmitere
Alte căi de transmitere ale malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace nonsterile între utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau transplant de organ.
Perioada de incubație este dependentă de specia de Plasmodium, fiind de 9-14 zile pentru P. falciparum, 12-18 zile pentru P. vivax și P. ovale, 18-40 zile pentru P. malariae. Anumite tipuri de P. vivax, cea mai mare parte regăsite în zonele temperate, pot avea o perioada de incubație de 6-12 luni. În cazul transmiterii transplacentare sau sanguine, perioada de incubație este mai scurtă.
Caracteristicile clinice ale formei necomplicate de malarie sunt comune pentru cele patru specii, diferită fiind evoluția acestora. În timp ce infestările cu P. falciparum sunt caracterizate de imprevizibilitate, P. vivax tinde să provoace simptome severe mai devreme în evoluție, iar infestările cu P. malariae și P. ovale au un debut gradual.
Malarie, simptome
Simptomele sunt nespecifice, cele mai frecvente febra (devenită în unele țări tropicale sinonim al malariei), vărsăturile și hipotensiunea ortostatică. În cele mai multe cazuri, malaria este diagnosticată clinic pe baza episoadelor de febră sau în funcție de aspectul febrei.
Malarie, complicații
Diagnosticarea promptă și acurată a malariei favorizează ințierea rapidă a tratamentului specific. În cazul întârzierii tratamentului, evoluția poate fi către comă, convulsii generalizate, hiperparazitemie, anemie hipocromă, tulburări hidroelectrolitice, insuficiență renală, hipoglicemie, hemoglobinurie paludică, colaps cardiovascular cu șoc, coagulare intravasculară diseminată, edem pulmonar, deces.
În țările endemice pentru malarie, copiii cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani și femeile însărcinate dezvoltă cu o frecvență mai crescută forme severe de malarie.
Peste 100 de țări și teritorii din Africa, Asia de Sud și Sud-Est, America Centrală și de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu și Oceania sunt considerate endemice, principala regiune afectată fiind Africa.
În Europa, în ultimii ani a fost raportată o creștere a numărului de cazuri de malarie de import, ca urmare a intensificării călătoriilor în zonele endemice pentru malarie (în scop turistic sau lucrativ), dar și din cauza faptului că măsurile de prevenire nu sunt implementate de către călători. De asemenea, au fost raportate cazuri autohtone de malarie în regiuni anterior considerate “malaria-free”.
Recomandări pentru evitarea bolilor transmise de țânțari
Pentru a preveni îmbolnăvirile, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă:
- Evitarea expunerii la înțepaturi de țânțar între apusul de soare și zorii zilei când țânțarii au cea mai mare activitate sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și sosete în aceasta perioada,
- Utilizarea de substanțe repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului.
- Evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre.
- Utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.
- Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide.
- Utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucreză noaptea pe câmp), pe plasele pentru țânțari, pereții cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.
- Eliminarea apei stagnate prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, îndepărtarea gunoiului menajer.
Foto Imago