Ce diete ne ajută să ne menținem la greutatea ideală, după ce am slăbit, cât mai mult timp
Menținerea siluetei este o provocare poate mai mare decât slăbitul în sine. Multe persoane care vor să slăbească se concentrează exclusiv pe dieta drastică și pe efectele ei imediate, uitând că este dificil să menții un regim foarte strict toată viața. O abordare pe termen lung este de preferat, deoarece permite mai multă flexibilitate în alimentație și previne reacumularea kilogramelor.
Un studiu realizat recent arată că dietele sărace în carbohidrați, bogate în grăsimi și proteine vegetale au fost asociate cu o creștere în greutate mai mică pe termen lung. Consumul de proteine și grăsimi vegetale împreună cu cereale integrale poate contribui la încetinirea creșterii în greutate pe termen lung, potrivit euronews.com.
Dietele low-carb, ideale în menținerea greutății pe termen lung
Dietele sărace în carbohidrați au fost asociate cu modificări favorabile ale greutății pe termen scurt. Dietele pe bază de vegetale pot reduce și riscul de boli cardiovasculare. O dietă săracă în carbohidrați se concentrează pe alimente bogate în proteine și grăsimi în locul cerealelor și al alimentelor bogate în amidon.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard din SUA au constatat că acest tip de dietă săracă în carbohidrați (sau low-carb) a fost mai bună pentru menținerea greutății pe termen lung în comparație cu dietele alcătuite din carne și amidon rafinat.
Cum s-a realizat studiul
Studiul a inclus un total de peste 120.000 de participanți care au făcut parte din trei studii care s-au desfășurat între 1986 și 2018. Participanții au furnizat actualizări auto-raportate ale dietelor și greutății lor la fiecare patru ani. Analiza datelor a fost efectuată între noiembrie 2022 și aprilie 2023. Cercetătorii au analizat cinci tipuri de diete sărace în carbohidrați, inclusiv cele care puneau accentul pe proteine și grăsimi de origine animală și cele care puneau accentul pe proteine și grăsimi de origine vegetală.
Calitatea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați „poate juca un rol esențial în modularea modificării greutății pe termen lung”, a concluzionat studiul. Dietele cu „proteine, grăsimi și carbohidrați de înaltă calitate din cereale integrale și alte alimente de origine vegetală au fost asociate cu o creștere mai mică în greutate”, au declarat cercetătorii.
Foto Imago