Afecțiunile pentru care prescripția de antibiotice este inutilă și dăunătoare. Dr. Craiu: Să apelăm la Scorul Centor

Una dintre cele mai frecvente probleme medicale ce apare în copilărie este roșul în gât. 

Chiar dacă în majoritatea cazurilor roșul în gât nu produce complicații, disconfortul poate fi destul de ridicat.  Odată cu sezonul rece, afecţiunile respiratorii, asociate cu durerile în gât, aduc disconfort atât copiilor, cât şi adulţilor. Pentru că în majoritatea situaţiilor celebrul ”roşu în gât” este o afecţiune de natură virală, medicii nu recomandă antibioticele la care mulţi bolnavi apelează după ce apar primele semne ale bolii.

Antibioticul este recomandat doar atunci când roşul în gât este de origine bacteriană, când apare amigdalita pultacee (puroiul pe amigdale).

Medicul pediatru Mihai Craiu recomandă ca înainte să administrăm un tratament cu antibiotice, să apelăm la ajutorul Scorului Centor.

Ce este Scorul Centor

Scorul Centor are cinci criterii clinice de măsurare sau observare. Acesta arată probabilitatea ca o persoană să aibă faringită streptococică.

Scorul Centor estimează probabilitatea ca faringita să fie de cauza streptococcică și sugerează o conduită terapeutică.

O listă de control numită scor Centor modificat îi ajută pe medici să decidă cum să abordeze tratamentul pacienților cu dureri în gât. Scorul Centor are cinci criterii clinice de măsurare sau observare. Acesta arată probabilitatea ca o persoană să aibă faringită streptococică.

Se acordă un punct pentru fiecare dintre aceste criterii:

  1. Absența tusei
  2. Ganglioni limfatici umflați sau durere la atingerea ganglionilor limfatici
  3. Temperatura corpului peste 38 °C (100,4 °F)
  4. Puroi sau umflarea amigdalelor
  5. Vârsta sub 15 ani (se scade un punct dacă persoana respectivă are vârsta peste 44 ani

Într-o postare pe Facebook, dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, încearcă să atragă atenția asupra folosirii antibioticelor într-un mod eronat și chiar nociv.

"Cum putem reduce prescripția inutilă și dăunătoare de antibiotice?

Folosind pentru cazurile de maladie acută cu "roșu în gât" un scor de predicție. Inainte de a ne grăbi să solicităm sau să acceptăm un plan de acțiune bazat pe tratamentul cu antibiotice, putem calcula, cu ajutorul scorului Centor, cât este de mare riscul de faringită streptococică. Exprimat ca %. Când procentul este foarte mic este prudent să așteptăm rezultatul unui exsudat faringian. Test rapid sau exsudat normal.

(...)

Problema practica ce se pune in fața unui pacient cu "roşu în gât" este una singura: este sau NU este infectie cu streptococ beta-hemolitic?? Putem anticipa destul de rezonabil acest risc de infectie streptococica, atunci cand sunt foarte multe cazuri in acelasi timp, utilizand un instrument de predicție clinică. Pentru noi aici in România cred ca este perfect aplicabil deoarece avem un apetit special pentru antibiotice de toate felurile. Se cheama Scorul Centor

(https://www.mdcalc.com/centor-score-modified-mcisaac-strep-pharyngitis#next-steps) si poate fi utilizat gratuit de toată lumea.

EXEMPLU din INSMC "Alessandrescu-Rusescu" de acum 2 zile - adolescenta de 16 ani este adusa de mama pentru febra mare aparută în seara precedentă, tuse frecventa si durere in gat. Gâtul arata ca in imagine. Nu se palpeaza ganglioni cervicali anteriori. Calculand scorul Centor iese o valoare de 2. Adica 11 - 17% risc teoretic de boală streptococică. Ar fi util de făcut un test rapid de streptococ inainte de a ne repezi cu administrarea de antibiotice. Zis şi făcut. Rezultatul?? Test negativ. Regula se aplică doar la boli acute recente cu debut de cel mult 3 zile. #STOPabuzANTIBIOTICE".

Foto FACEBOOK

Citeste si:

Citeste si