Este periculos să folosești un iPhone 12? Ce spun experții despre radiațiile pe care le-ar emite aceste dispozitive
Odată ce telefoanele mobile sunt pe piață, agențiile din fiecare țară verifică emisiile acestora. Semnalul de alarmă a fost tras în urma unui raport al Agenției Naționale pentru Frecvențe din Franța (ANFR) care, în urma unor teste, a constatat că acest model de telefon mobil depășește limitele impuse de UE pentru o măsură cunoscută sub numele de Rata de Absorbție Specifică (SAR).
Cum se măsoară radiațiile emise de telefoanele mobile?Emisiile telefoanelor mobile se măsoară cu ajutorul ratei de absorbție specifică (SAR), o măsurătoare utilizată pentru a stabili nivelul de radiații electromagnetice care pot fi recepționate de organism dacă telefonul este ținut în mână sau în buzunarul pantalonilor. Reglementările europene prevăd că aceasta trebuie să fie sub 4W/kg la extremități sau 2W/kg la nivelul trunchiului sau al capului.
"SAR indică cantitatea de energie de radiofrecvență, frecvențele tipice ale dispozitivelor utilizate în telecomunicații (WiFi, Bluetooth, telefoane mobile, antene etc.), care este absorbită de corpul uman atunci când se utilizează un dispozitiv precum un telefon mobil", explică fizicianul Alberto Nájera, profesor la Universitatea din Castilla-La Mancha, pentru agenția de presă SMC España.
"Această măsurătoare este exprimată în unități de wați pe kilogram (W/kg) și este utilizată pentru a evalua dacă un dispozitiv mobil respectă orientările de siguranță stabilite de autoritățile de reglementare", adaugă el.
Ei bine, în cadrul unui test efectuat de agenția franceză de testare, SAR-ul iPhone 12 a depășit limita permisă la nivelul extremităților, deoarece rezultatul a fost de 5,74 W/kg, iar reglementările nu permit depășirea a 4W/kg.
Aceste rezultate au determinat autoritățile franceze să retragă telefonul de la vânzare. În Spania, OCU a cerut ca exemplul să fie urmat și sugerează ca Apple să ofere o soluție tuturor celor care au un iPhone 12 pentru ca aceștia să aibă un telefon sigur.
Atât experții consultați de SMC España, cât și cei de la OCU spun că nu există niciun motiv de alarmă exagerată, deși acest lucru nu scutește Apple de respectarea reglementărilor și de oferirea unei soluții pentru consumatori.
"Limitele stabilite în Uniunea Europeană sunt foarte riguroase, de 50 de ori mai mici decât cantitățile care ar putea fi considerate suspecte, și asta în cele mai rele condiții", asigură OCU în comunicatul său.
"Este important de reținut faptul că o valoare SAR mai mare nu implică neapărat un risc mai mare pentru sănătate, deoarece aceste limite sunt stabilite cu marje de siguranță considerabile", este de acord Alberto Nájera, director științific al Comitetului consultativ științific pentru frecvențe radio și sănătate.
De fapt, conform orientărilor internaționale, "nu au fost demonstrate efecte negative asupra sănătății pentru acest tip de expunere sub 40 W/kg, în timp ce nivelul de expunere al iPhone 12 a fost de numai 5,7 W/kg", afirmă Rodney Croft, președinte al Comisiei internaționale pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante și profesor la Universitatea din Wollongong (Australia).
"Expunerea maximă pe care o poate produce iPhone 12 este, prin urmare, mult mai mică decât ar fi necesar pentru a provoca vreun rău. Pentru a pune nivelul de expunere în context: 5,7 W/kg ar provoca o creștere a temperaturii la nivelul extremităților de mai puțin de 1°C și numai într-o regiune foarte localizată; acest lucru este mult mai mic decât variația normală a temperaturii în timpul zilei", adaugă Rodney Croft.
"Expunerea la undele radio poate avea efecte asupra sănătății, în special încălzirea țesuturilor corporale. Dar acest lucru s-ar întâmpla la niveluri cu mult peste limita de siguranță", spune Ken Karipidis, director adjunct pentru evaluarea impactului asupra sănătății în cadrul Agenției australiene pentru protecția împotriva radiațiilor și siguranța nucleară.
Ce trebuie să faci pentru a limita radiațiileDacă, în ciuda a ceea ce spun experții, doriți să limitați și mai mult absorbția de radiații, OCU vă recomandă următoarele:
Folosiți căști atunci când vorbiți la telefonul mobil. Prin simpla îndepărtare a telefonului la câțiva centimetri de cap, nivelul de radiații scade dramatic.
Evitați să vorbiți atunci când vă aflați în zone cu acoperire slabă. Atunci când comunicarea este slabă, telefonul mobil funcționează la putere maximă și emite mai multe radiații.
Copiii sunt mai sensibili la radiații, ceea ce reprezintă un alt motiv pentru a nu abuza de telefoanele mobile.
foto: shutterstock.com