(P) Ce este screening-ul pulmonar și cui se adresează?
Screening-ul pulmonar este o investigație esențială pentru fumătorii care au peste 50 de ani sau pentru cei care au fumat un pachet pe zi sau mai mult, în ultimii 20 de ani. Este singura metodă de prevenție a cancerului pulmonar. Astfel, rata mortalității poate fi redusă cu până la 33% dacă tumora este depistată precoce prin examinarea CT cu doză redusă de radiații.
Dr. Dragoș Cuzino, medic primar Radiologie - imagistică medicală în cadrul Regina Maria, ne spune de ce un fumător sau un fost fumător are nevoie anual de screening pulmonar.
„Screening-ul pulmonar este o metodă de a depista leziuni periculoase în plămâni, înainte să apară simptomele”.
Andreea Groza: Am fumat 10 ani. Ce înseamnă asta?
Col.dr. Dragoș Cuzino: E un risc mare. Abia după 15 ani, după ce v-ați lăsat, aveți același risc - în privința cancerului de plămân - asemenea unui nefumător.
Andreea Groza: Ce pot să fac să văd obiectiv cum arată plămânii și cum evoluează, de la an la an?
Col.dr. Dragoș Cuzino: Acesta este screening-ul pulmonar cu doză mică. Vedem obiectiv toate leziunile din plămân. Avem nevoie de o primă investigație, să vedem cum arată plămânii, apoi - din an în an.
Spre exemplu, nu există om de 50 de ani, care să nu aibă mici cicatrici în plămâni. Apar după viroze, pneumonii, reacții inflamatorii. Noi vedem aceste leziuni sub formă de benzi milimetrice, le măsurăm. Și știm de unde plecăm. CT cu doză mică înseamnă o doză de câteva ori mai mică decât la un CT obișnuit. Plămânii sunt plini cu aer și e ușor să fie străbătuți de razele X.
Andreea Groza: De ce la nivelul plămânilor recomandați CT cu doză mică și nu RMN?
Col.dr. Dragoș Cuzino: Primim des această întrebare de la pacienți. RMN nu e o metodă imagistică cu raze X, deci nu e iradiantă. Dar RMN face, de fapt, o hartă a distribuției apei în organism. Din acest motiv, vizualizăm fidel organele bogate în apă – ficatul, rinichii. Plămânii însă sunt plini cu aer. Și nu putem să îi vizualizăm prin RMN, ci - ideal- prin CT cu doză mică.
În cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria există cel mai puternic si rapid aparat CT, unic în Romania, Siemens CT Somatom Force, dotat cu sistemul Low Dose CT - cu doză redusă de radiații, care oferă siguranța unui diagnostic precis, imagini de calitate superioară fața de cele oferite de radiografiile clasice, total neinvaziv și nedureros.
Află mai multe detalii în materialul video de mai jos.