Dr. Adrian Marinescu: "În perioada următoare vom avea şi rujeolă și gripă". Cum să ne protejăm

România este în plină epidemie de rujeolă, iar spitalele sunt pline de copii infectaţi. 

La nivel naţional, în acest moment, sunt aproape 2.000 de cazuri, în 29 de judeţe, iar Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în țara noastră. Suntem în această situație din cauza reticenței oamenilor la vaccinare.

Epidemie de rujeolă în România

Rujeola este o boală a copilăriei, dar produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a încurajat părinţii să îşi vaccineze copii.

"Rujeola într-adevăr este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copiii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva acestei îmbolnăviri. 

Această scădere a acoperirii vaccinale este o situaţie care durează de foarte mulţi ani. A fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare. (...) Au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării - una este împotriva vaccinării cu noul coronavirus. (...) Există cazuri concrete, lumea trebuie să ştie că rujeola este o boală care câteodată omoară la distanţă. Există o afecţiune, panencefalita subacută, care apare la câţiva ani după boală ca şi complicaţie a bolii şi este mortală. Lucrul aceste trebuie evitat de toată lumea", a susţinut ministrul.

"Cei vaccinaţi au protecţie"

Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, a afirmat că numărul crescut de cazuri de rujeolă este o consecinţă a lipsei de protecţie prin vaccinare. Rujeola se transmite uşor, iar izolarea durează în medie o săptămână de la erupţia cutanată.

"Cei vaccinaţi au protecţie, fără discuţie. (...) În continuare discutăm despre vaccinare, vorbim de reguli de igienă, începând cu spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Discutăm despre un element destul de important: la prima simptomatologie copilul nu va merge la şcoală, adultul tânăr nu va merge la locul de muncă."

Specialistul atrage atenția că în perioada următoare se așteaptă și la o intensificare a virusurilor gripale: "Mai ales în perioada pre-eruptivă, vorbim despre o simptomatologie care poate să semene cu o răceală. 

În felul acesta, lucrurile se pot ţine sub control, dar atrag atenţia asupra unui aspect important - în imediata apropiere sau în săptămânile care urmează ne aşteptăm şi la o intensificare a circulaţiei pentru virusurile gripale şi, în general, pentru virusurile care se transmit pe cale respiratorie şi atunci vom avea şi rujeolă, vom avea şi gripă, vom avea şi alte virusuri şi situaţia poate fi destul de complicată", a explicat Marinescu.

Citește aici totul despre rujeolă!

Foto Imago

Citeste si: