Obiceiuri comune care te fac să îmbătrânești mai repede, potrivit științei

Până când oamenii de știință nu vor descoperi cum să încetinească îmbătrânirea, trebuie să o facem noi. Și, deși nu ne simțim prea bine când avem părul cărunt, riduri sau puțină greutate în plus, cel mai mare rău al îmbătrânirii are de-a face cu durerile care ne răpesc din calitatea vieții.

Mai rău, multe dintre obiceiurile obișnuite pe care le au oamenii accelerează acest proces.

Prea puțin somn

O noapte de odihnă bună înseamnă mai mult decât să te trezești energic a doua zi. Pentru început, corpul tău se repară singur în timp ce dormi, așa că, atunci când îți răpești ore din somn, îi răpești și acest proces.

Faptul că nu dormi 7-8 ore de somn în fiecare zi îți compromite starea fizică și mentală în multe feluri. Te face mai predispus la îmbolnăviri, slăbindu-ți sistemul imunitar și reducându-ți performanța cognitivă. De fapt, somnul pare să fie atât un factor de predicție, cât și de protecție împotriva demenței. Este, de asemenea, unul dintre obiceiurile proaste care vă îmbătrânește prematur organismul.

Cercetările de la Universitatea Stanford au ajuns la concluzia că calitatea somnului poate fi cel mai important factor în ceea ce privește speranța de viață a unei persoane. În concordanță cu acest lucru, un alt studiu a constatat că îndeplinirea cerințelor care definesc un somn odihnitor poate crește speranța de viață cu până la 5 ani.

Fumatul

Cu fiecare țigară pe care o fumați, vă accelerați ritmul de îmbătrânire. Nu în ultimul rând pentru că toxinele din tutun deteriorează proteinele colagenului și elastinei care dau structura pielii, accelerând degradarea lor. "Pielea unui fumător este mai subțire, mai ternă, mai ridată și mai puțin capabilă să se vindece", notează specialistul, rezumă dermatologul Yoon-Soo Cindy Bae, de la Laser and Skin Surgery Center din New York.

În plus, un studiu efectuat pe aproape 500.000 de persoane a constatat că acest obicei scurtează fragmentele de ADN, care este un indicator al vitezei de îmbătrânire și al capacității celulelor de a se repara. Cu alte cuvinte, accelerează îmbătrânirea organismului tău.

Drept dovadă, un studiu a constatat că faptul că faptul de a nu fi fumat niciodată reduce riscul de deces cu 29%. Pe de altă parte, fumatul scurtează viața bărbaților fumători cu 12 ani și viața femeilor fumătoare cu 11 ani, potrivit Societății Americane de Cancer.

Un stil de viață sedentar

Exercițiul fizic este unul dintre cei mai importanți factori care pot prelungi viața. Chiar și începând de la 50 de ani ați putea adăuga până la 21 de ani la existența dumneavoastră.  Acest lucru s-ar putea datora faptului că menținerea activă la bătrânețe face ca organismul să aloce energie proceselor fiziologice care îi încetinesc deteriorarea de-a lungul anilor, potrivit liniei de studiu a unui cercetător de la Harvard.

Abuzul de alimente nesănătoase

Abuzul de alimente pe care nu ar trebui să le consumați decât ocazional - cele pline de zaharuri, grăsimi "rele" și calorii - vă face mai predispuși la boli grave, cum ar fi cancerul și problemele cardiovasculare. Astfel, mâncarea nesănătoasă a fost asociată cu o creștere cu 14% a mortalității din toate cauzele.

Mâncarea nesănătoasă poate crește riscul de inflamare a pielii, făcându-vă să păreți mai în vârstă decât sunteți. De asemenea, se strecoară ca fiind unul dintre cele mai dăunătoare alimente pentru creier.

Viața dominată de stres

Cercetătorii au descoperit că cei care se confruntă cu stresul prezintă semne de îmbătrânire imunitară accelerată, ceea ce ar putea duce la un risc crescut de boli cronice.

În cele din urmă, efectele acestui mecanism de apărare pot duce la boli de inimă sau la probleme de inflamație, unul dintre factorii care pot duce la apariția cancerului.

sursa foto: shutterstock.com

Citeste si:

Citeste si