Ai simțit vreodată o prezență ciudată într-o cameră? Știința are mai multe răspunsuri pentru acest fenomen straniu

Mulți oameni au avut experiența tulburătoare de a simți că există o prezență în aceeași cameră chiar și atunci când sunt singuri.

Cercetările din ultimii 25 de ani au arătat că prezențele nu fac parte doar din experiențele hipnagogice, ci sunt raportate și în cazul bolii Parkinson, al psihozelor, al experiențelor de moarte apropiată și al doliului. 

În plus, prezențele pot fi declanșate de semnale corporale, după cum au arătat mai multe studii și experimente recente.

Un articol publicat în The Conversation prezintă dovezile științifice din jurul acestui fenomen.

Unul dintre studii datează din 1894 și a fost realizat de Society for Psychical Research (SPR). Este vorba despre Hallucination Census, un sondaj efectuat pe un eșantion de peste 17.000 de persoane din Marea Britanie, SUA și Europa, care a vrut să înțeleagă cât de mulți oameni experimentează aceste vizite ciudate. 

Una din 43 de persoane a recunoscut că a simțit o prezență. Doi ani mai târziu, aceeași organizație a publicat Phantasms of the Living, o colecție care includea 701 cazuri de telepatie, premoniții și alte fenomene neobișnuite. Un preot a relatat că o prezență nocturnă l-a avertizat să nu ia o barcă, iar mai târziu a aflat că toți călătorii s-au înecat.

50% dintre oameni o experimentează la un moment dat în viață paralizia în somn 

Multe dintre aceste cazuri - ca și experiențele religioase înregistrate în secolul al XIX-lea - au dorit să fie încadrate ca hipnagogie sau experiențe halucinatorii. Una dintre cele mai frecvente este cea care apare în timpul paraliziei în somn, pe care 50% dintre oameni o experimentează la un moment dat în viață și în care mintea este activă și trează, dar corpul este paralizat.

Mai mult de jumătate dintre cei care suferă de paralizie în somn au raportat o prezență. În 2007, cercetătorii în domeniul somnului J. Allen Cheyne și Todd Girard au susținut că, dacă ne trezim paralizați și vulnerabili, instinctele noastre ne-ar face să ne simțim amenințați, iar mintea noastră ar umple golul. Dacă suntem pradă, trebuie să existe un prădător: prezența este acel prădător.

Dar simțirea unei prezențe nu este doar o experiență halucinatorie sau un fenomen specific viselor: ea este raportată și în cazuri de Parkinson, psihoză, experiențe de moarte apropiată și doliu. Acest lucru sugerează că este puțin probabil să fie un fenomen specific somnului.

Anumite semnale corporale vă pot face să simțiți o prezență

În plus, alte experimente de stimulare a creierului și studii de caz efectuate de neurologi au ajuns la concluzia că prezențele pot fi declanșate de semnale corporale.

În 2006, neurologul Shahar Arzy a reușit să creeze o "figură de umbră" experimentată de o femeie al cărei creier era stimulat electric la nivelul joncțiunii temporoparietale stângi (TPJ). Figura părea să reflecte poziția corpului femeii, iar TPJ combină informațiile despre simțurile și corpul nostru.

Experimentele efectuate în 2014 au arătat, de asemenea, că modificarea așteptărilor senzoriale ale oamenilor pare să inducă un sentiment de prezență la unele persoane sănătoase. Oamenii de știință i-au păcălit pe subiecți să simtă ca și cum ți-ai atinge spatele, sincronizându-ți mișcările cu cele ale unui robot aflat în spatele tău.

Creierul interpretează sincronizarea prin deducția că senzația se produce. Atunci când sincronizarea este întreruptă, prin faptul că robotul ramane ușor nesincronizat, oamenii pot simți brusc că există o prezență sau o fantomă. În realitate, este vorba de persoana însăși. 

Cercetările efectuate de Ben Alderson-Day de la Universitatea Durham au urmărit similitudinile în detectarea prezențelor în relatările clinice, în practica spirituală și în sporturile de anduranță. Acestea aveau în comun această trăsătură: subiectul simțea adesea că prezența se afla direct în spatele său.

Pe lângă prezențele legate de somn, au fost raportate și prezențe determinate de factori emoționali, cum ar fi durerea și doliul.

foto: shutterstock.com 
Citeste si:

Citeste si