Actriţa Nataşa Raab a decedat. Suferea de o boală neurodegenerativă

Actriţa Nataşa Raab, care a jucat pe scena Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, a încetat, luni, din viaţă, la vârsta de 70 de ani. Apropiaţi ai artistei au confirmat decesul acesteia.

Natașa Raab s-a luptat în ultimii ani cu mari probleme de sănătate. În urmă cu trei ani, actrița a fost diagnosticată cu boala Parkinson Atipic. Boala autoimună i-a afectat vorbirea și memoria.

Boala Parkinson 

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică progresivă care afectează mișcarea și poate provoca tremurături, rigiditate, mișcări lente și probleme de echilibru. Aceasta este cauzată de pierderea neuronilor care produc dopamină, un neurotransmițător care joacă un rol esențial în controlul mișcărilor. Boala Parkinson este a doua boală neurodegenerativă ca frecvenţă după boala Alzheimer.

Sindroamele Parkinsonismului Atipic 

Sindromul parkinsonian, definitoriu din punct de vedere clinic pentru diagnostic, se poate întâlni în boala Parkinson primară şi o serie de sindroame Parkinson-plus (sindroame parkinsoniene atipice). 

Sindroamele parkinsonismului atipic sunt un grup de boli neurodegenerative rare care au simptome similare cu boala Parkinson, dar progresează mai rapid și nu răspund la fel de bine la tratament. Acestea includ boala Parkinson plus, cum ar fi atrofia sistemelor multiple (MSA), paralizia supranucleară progresivă (PSP) și degenerarea corticobazală (CBD). Aceste condiții sunt adesea mai dificil de diagnosticat și de tratat decât boala Parkinson idiopatică.

Nataşa Raab - biografie

 

Născută la 15 iulie 1953 în Huedin, judeţul Cluj, Nataşa Raab a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1988), la clasa profesorului Mircea Albulescu. În tinereţe, a fost şi manechin la Centrul de Creaţie UCECOM condus de Zina Dumitrescu (1979-1988).

După absolvirea facultăţii, a devenit actriţă la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, iar de-a lungul anilor a mai colaborat cu Teatrul Odeon din Bucureşti şi Teatrul Naţional din Cluj. A jucat în mai multe spectacole de teatru printre care "Vărul Shakespeare", "Unchiul Vanea", "Ubu Rex cu scene din Macbeth", "Hamlet" de W. Shakespeare, "Romeo şi Julieta" de W. Shakespeare, "Ferma animalelor de George Orwell", "...Escu" de T. Muşătescu, "O masă pe cinste" de G. Astalos, "Pragul albastru" de I.D. Sârbu, "Tărâmuri întunecate" de Harding Lernay etc. În 1990 a fost distinsă cu premiul UNITER.

A prezentat Festivalul Naţional "Maria Tănase", Crizantema de Aur, Crizantema de Argint la Chişinău, evenimente culturale, emisiuni de radio şi televiziune şi a jucat în spoturi publicitare. A lansat la 27 decembrie 2003 albumul de muzică populară "Ardeleanca în Bănie" (20 de piese), fiind acompaniată de Ansamblul Folcloric "Maria Tănase". A jucat în mai multe filme, fiind nominalizată la Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă în rol principal, ca urmare a interpretării rolului principal din filmul "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (2011). 

Foto Facebook

Citeste si:

Citeste si